Informe de resultats del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Culturals

Al primer trimestre de 2023 s’ha publicat l’informe anual del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Culturals, un projecte que realitza el Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC), en col·laboració amb el Servei de Programació de la Diputació de Barcelona i un conjunt de municipis de la demarcació, amb l’objectiu de recollir i analitzar informació sobre l’acció cultural d’aquests darrers.


 

Aquest Cercle analitza un total de 133 indicadors i és una eina d’anàlisi, avaluació i comparació per millorar la prestació dels serveis culturals públics i afavorir la presa de decisions als responsables municipals de cultura. La darrera edició ha recollit les dades de 2021, i han participat un total de 24 municipis de més de 30.000 habitants, que representen el 77,4% del total de municipis d’aquest tram poblacional de la província de Barcelona.

Per analitzar la prestació d’aquests serveis, el projecte avalua els àmbits de biblioteques, espais escènics, museus locals, arxius municipals, centres culturals de proximitat, centres d’art, espais de creació i cicle festiu i festivals, així com els recursos econòmics i humans que s’hi dediquen.

L’anàlisi dels indicadors del Cercle ha permès fer una primera valoració de l’evolució dels serveis culturals municipals l’any posterior a l’esclat de la pandèmia de la Covid 19. Així, s’analitza en quina mesura hi ha hagut una recuperació de l’activitat cultural el 2021, any en el que encara han perdurat certes mesures restrictives com a conseqüència de la crisi sanitària, i s’ha començat a reprendre la normalitat de manera parcial en moltes esferes de la cultura.

Com a tendència generalitzada en l’acció cultural local és important destacar una recuperació en la realització d'activitats al municipi desprès de la pandèmia, encara molt per sota de la dels anys anteriors a la mateixa, i de desigual intensitat segons l’àmbit cultural.


 


 

Aquesta evolució s’observa específicament per a totes les tipologies d’activitats d’equipaments o a l’aire lliure analitzades, tot i que amb diferents intensitats, com es pot veure en el gràfic següent:

D’altra banda s’ha de remarcar que l’oferta i la demanda d’activitats culturals realitzades de manera no presencial o telemàtica, impulsada com a reacció durant la pandèmia per part dels municipis, va davallar del 2020 al 2021. Per tant, aquest format d’activitat cultural no sembla haver-se consolidat en la majoria dels casos.

Els indicadors del Cercle relatius a l’associacionisme cultural dels municipis posa de manifest una notable estabilitat al llarg del període considerat (2017 a 2021), tant en nombre d'entitats culturals del municipi per cada 10.000 habitants, com del percentatge d'entitats culturals del municipi sobre el total d'entitats del municipi.

Tot i que la seva participació en esdeveniments festius lògicament es va reduir molt com a conseqüència de la pandèmia:

Pel que fa als recursos econòmics disponibles per part dels serveis culturals varen decréixer del 2019 al 2020, situació que s’ha revertit en part el 2021. Aquesta evolució negativa es pot explicar també per la davallada d’ingressos en taxes i preus públics:


 

Es pot concloure que en el 2021, com a conseqüència de la continuïtat de les mesures restrictives de l’activitat adoptades per la Covid-19, el sector cultural municipal va ser un dels que va resultar més afectat, especialment en les arts en viu, i si bé ha tingut lloc un retorn gradual a la normalitat, encara no ha estat suficient per assolir les xifres prèvies a la pandèmia. En aquest context, s’observa com el percentatge de finançament per transferències de governs supramunicipals augmentà sensiblement del 2019 al 2020, situació que s’ha mantingut el 2021.

El Cercle de Serveis Culturals es va iniciar a l’any 2015 i en la darrera edició va comptar amb la participació dels municipis següents:  Badalona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manresa, Mataró, Montcada i Reixac, El Prat de Llobregat, Ripollet, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Pere de Ribes, Terrassa, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú. Podeu veure l’informe complet i la versió per imprimir en aquest enllaç


 

A la propera edició tindrem l’oportunitat de mesurar i analitzar les dades dels serveis de cultura municipals durant l’any 2022, un any complet sense restriccions ni mesures directes derivades de la crisi sanitària en l’activitat cultural, i a priori un any de contrast i d’especial interès per la represa, creixement i recuperació de l’activitat cultural en els municipis. Immersos en aquesta tasca, l’edició d’enguany compta amb un increment dels equips de cultura participants, un total de 35 municipis entre els que destaquen les reincorporacions de Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès, Rubí i Santa Coloma de Gramenet, així com la benvinguda dels equips de Gavà, Sitges, Premià de Mar, Montornès del Vallès, Santa Perpètua de la Mogoda, Molins de Rei i Palau-Solità i Plegamans.   

 


 


 ____________________________________________________________________