100 Anys de biblioteques: i ara què?

Laura Bertran (coord.) | Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Cap a on ha d’anar el sistema públic bibliotecari? Un cop finalitzada la celebració de l’Any de les Biblioteques, que va commemorar durant el 2015 el centenari de la creació del sistema públic de biblioteques per part de la Mancomunitat de Catalunya, és el moment de fer un balanç del que ha estat fins ara la trajectòria d’aquesta xarxa i de reflexionar sobre el seu futur.

«100 Anys de biblioteques: i ara què?» és una publicació de la Generalitat, coordinada per Laura Bertran, membre d'Interacció,  que repassa les iniciatives que s’han dut a terme durant l’any del centenari i aporta reflexions de diverses personalitats del món de la cultura sobre la possible futura gestió d’aquests espais. A més, fa una crida oberta a la ciutadania perquè s’impliqui en el procés de participació a les xarxes socials sobre com ha de ser, a partir d’ara, el Servei de Biblioteques de Catalunya. Amb el hashtag #100iaraquè, tothom que ho desitgi pot expressar les seves propostes per crear un debat que situï aquests equipaments al centre de les polítiques culturals per facilitar-ne l’adaptació a les necessitats que demanen els nous temps.

I és que les biblioteques són, avui dia, espais culturals de proximitat que desenvolupen una important tasca de cohesió social, a més de garantir l’accés democràtic i plural a la informació. El bon funcionament d’aquests equipaments també ha constituït un dels motors per al posicionament de la cultura catalana en el pla internacional. Malgrat tot, la insuficient coordinació entre institucions i els desequilibris territorials existents, entre altres mancances, fan que sigui necessària una revisió de l’organització per optimitzar les pròximes actuacions i esdevenir un sistema de referència.

Aquestes i altres observacions que figuren a «100 Anys de biblioteques: i ara què es van exposar en la Cinquena Trobada de Responsables de Biblioteques Públiques de Catalunya, que es va celebrar el passat 3 de novembre i va comptar amb la participació d’alguns dels col·laboradors del document, i també formaran part d’un programa de taules rodones que s’ha previst per tot el territori.


 

PDF: 100 Anys de biblioteques. I ara què?

Inicieu sessióregistreu-vos per a enviar comentaris