La Culture sans État : De Modiano à Google
K. Berger, M. Alduy, C. Le Moign
Aquest llibre reflexiona al voltant del rol de l’estat en la cultura i polítiques culturals enfront als poders econòmics de gegants de l’era digital com Amazon o Google. Un rol que els autors consideren haver-se esvaït com mai abans, on la cultura ha estat abandonada a les forces del mercat amb l’arribada del nou mil·lenni.
L’obra sorgeix de la convicció dels autors de la necessitat de reinventar la política cultural (no només francesa), partint de la cultura com la principal riquesa de la societat, per obrir el debat sobre el lloc que ha d’ocupar en un món mercantilitzat, on cada vegada és més difícil per a creadors i artistes posicionar-se en contra de les violències socials, polítiques i econòmiques del nostre temps.
Primerament, el llibre fa un repàs a la incursió de la cultura en l’agenda pública francesa durant els anys vuitanta i la seva evolució des de la vessant política, legislativa i sectorial, amb èmfasi a la indústria del cinema que, com als altres sectors de la cultura, es veurà fortament amenaçada a partir de 2012 amb tot un seguit de retallades, un model de finançament dirigit pel poder digital o la desaparició d’un gran nombre de propostes, especialment festivals d’arts escèniques.
Alguns dels temes clau que aborda «La Culture sans État» són el triomf de la il·legalitat (o la pirateria) a causa de la feblesa de l’oferta «legal»; la turistificació del patrimoni cultural desprotegit; l’explosió de la difusió audiovisual digital o, fins i tot, l’important rol dels algoritmes en l’elecció de continguts culturals cada vegada més estandarditzats.
Es tracta, en definitiva, d’una crida a la reflexió social i política per reclamar una cultura que torni al centre de les polítiques públiques. Per això, en l’últim capítol, titulat «Une autre politique culturelle est possible», els autors no dubten en plantejar algunes de les línies que s’haurien de tractar profundament per canviar la conjuntura que travessa la cultura a França.
Seguint la línia d’aquesta obra, i en vetlles de les properes eleccions franceses, us recomanem la lectura del llibre «La culture contre la violence ?» de Guillaume Pfister.
Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 1827 lectures