Art, culture et philosophie: matière à penser

L’últim número 41 de la revista 'l’Observatoire' presenta el monogràfic 'Art, culture et philosophie: matière à penser' sobre el paper de l’art i la cultura davant el canvis que està experimentant la societat actual coordinat per Lisa Pignot i Jean-Pierre Saez. Des de diferents enfocaments, dotze reconeguts filòsofs i filòsofes, responen a qüestions concretes sobre el tema.

L’influent pensador francès Edgar Morin obre el número amb la primera qüestió: “La mondialisation est-elle une menace pour la culture?” on analitza la complexitat i les contradiccions de la globalització i es pregunta si aquesta pot ser una amenaça per a la cultura. De la segona qüestió: “Peut-on ne pas être cultivé?” se n’encarrega el professor Eric Corijn, director del Centre de Recherches Urbaines Cosmopolis, que es pregunta si una persona cultivada és aquella que s’integra millor en una cultura ja donada o bé aquella capaç de traspassar els límits establerts per les comunitats, les nacions o les tradicions; també explica les transformacions en la participació i el consum cultural. Destaquem també la tercera qüestió, abordada per Pierre Péju en format entrevista: “Tout le monde peut-il devenir artiste?” on aquest professor de filosofia i autor, entre d’altres llibres, de 'L’enfance obscure' (Gallimard, 2011), tracta de la relació entre art i infància i de les fronteres i diferències entre artistes i amateurs.

La resta de filòsofs convidats aborden les qüestions següents: l’art com a alternativa a la filosofia? (Anne Moeglin-Delcroix); com redefineixen les noves tecnologies les qüestions culturals? (Daniel Bougnoux);  el paper de la ciència en la societat del coneixement (Jean-Marc Lévy-Leblond); les ciutats i municipis com a agents culturals transformadors (Chris Younès) ;la democratització de la cultura i els judicis col·lectius del gust (Thierry Ménissier); l’art i la democràcia són antagòniques? (Joëlle Zask); els drets culturals (Patrice Meyer-Bisch); la professionalització de l’art (Leszek Brogwski), i la dialèctica entre art i cultura (Christian Ruby).

«Comme tous les autres droits de l’home, les droits culturels garantissent à chacun le droit, la liberté et aussi la responsabilité de participer à du lien social digne». (Patrice Meyer-Bisch)

Si sou membre d'Interacció, per fer peticions d’articles escriviu un missatge privat al Centre.

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris