Crònica XOC 2017 - Perifèries creatives i culturals
La segona Jornada XOC (Xarxa Oberta i Comunitat) es va celebrar dilluns 1 de desembre al CCCB, organitzada per l’Associació de Professionals de la gestió Cultural de Catalunya(APGCC). Amb el nom 'Centre fora: perifèries creatives i culturals', el XOC’17 es va proposar explorar el concepte de descentralització, en el binomi centre-perifèria, i el que l’envolta. Des de l’òptica de la gestió cultural, però també comptant amb el punt de vista de la creació, es van abordar diferents visions al voltant de la perifèria. Aquest concepte és una tendència actual, per exemple al II Encuentro de Cultura y Ciudadanía de l’any 2016 ja va ser un tema central i en el mateix Encuentro de 2015 també s’hi va parlar. Però també en altres com Pública’11 o Conecta Cultura II.
L’acte inaugural va estar en mans de Remedios Zafra que aprofitant per a presentar subtilment el seu últim llibre 'El entusiasmo. Precariedad y trabajo creativo en la era digital' va parlar sobre la feina dels treballadors culturals. Amb frases eruptives com "el entusiasmo es usado para legitimar la explotación", va parlar, entre d’altres, dels avantatges i desavantatges de l’era digital en la cultura (mentre llegia el seu discurs en suport digital), de la cotilla disciplinar als entorns acadèmics i de la feminització de les bases de la cultura per la seva precarització.
La primera taula rodona del dia, moderada per Carme Fenoll i anomenada 'L’art des de la perifèria', va comptar amb la presència d’Alícia Kopf i Francesc Serés. Tot i que el tret d’inici de la taula va ser la pregunta sobre què entenien per perifèria, el títol de la taula ja donava una idea de com s’ho havia plantejat l’APGC. Es feia referència ja a l’aproximació al concepte en relació a una condició física, el programa diu “la idea de perifèria s’associa a un paradigma geogràfic que es pressuposa allunyat d’un centre espacial”. La selecció dels dos professionals, ella artista resident a Girona i ell director de Faber Residency a Olot; també avançava aquesta visió. En tot cas, i en la defensa de la idea que la perifèria pot esdevenir moltes coses, des d’una condició física a una política (en mans de qui està el poder) fins i tot pot tractar-se d’un estat d’ànim. Es va reivindicar que "tots els llocs tenen dret a sentir-se centre", i que de fet així es constitueixen dins el seu context. També es va aprofitar per fer una crítica a la centralitat de Barcelona, que per la decadència de la seva gestió pública de la cultura, es troba ja a la perifèria.
Les activitats de la tarda van començar amb la projecció del documental 'Des dels nostres barris. Desde nuestros barrios' que va estar presentat per Laia Colell i Núria Aidelman, les directores de Cinema en Curs, i acompanyat de les reflexions de Jorge Luis Marzo. Aquest documental fou realitzat per alumnes de l’Institut Bellvitge (Hospitalet de Llobregat) i del Colegio Montserrat (Madrid), que mitjançant correspondència filmada aconsegueixen descobrir molts comuns d’aquestes perifèries de Barcelona i Madrid. "Les seves cartes son un cant al diàleg, al valor de la memòria i del treball i la lluita d’aquells que ens han precedit, a la construcció d’un futur possible".
L’activitat que va tancar la jornada va ser una segona taula rodona, aquesta centrada en 'Acció perifèrica' i que va donar la paraula a directors i directores de festivals situats a perifèries geogràfiques. Van participar Magí Seritjol, director de Tàrraco Viva, Vicent Fibla, director d’Eufònic, Natàlia Lloreta codirectora del Festival Embarrat, Luis Llés, director del Festival Periferias de Huesca i Francesc Serés, director de la Residència Faber d’Olot.
L’activitat va acabar amb un toc festiu, amb un brindis acompanyat de la música de la DJ Bzzzbip, l’àlies de l’aventurera multimèdia Antònia Folguera.
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 2244 lectures