Cultures de l’imaginari: un recurs inexplotat al servei del desenvolupament local
François Vanhille | L’Harmattan
Investigació que analitza el paper que poden jugar les anomenades cultures de l’imaginari en el desenvolupament local. L’estudi contempla un ampli ventall de pràctiques: jocs de simulació, d’estratègia, de rol, de guerra, de societat, jocs tradicionals; esdeveniments i festivals relacionats amb els videojocs o amb la literatura fantàstica, el còmic, el manga o la ciència ficció; així com recreacions històriques i activitats relacionades amb el ‘cosplay’ (disfressar-se d’un personatge de ficció), entre d’altres. L’estudi fa també algunes propostes perquè les administracions locals puguin oferir un marc adequat per millorar el valor cultural d’aquestes pràctiques.
«Cultures de l’imaginaire, festivals et collectivités territoriales: une ressource inexploitée au service du développement local» parteix d’una enquesta a més de tres-cents aficionats i participants en aquestes activitats. I es completa amb deu entrevistes a professionals implicats en el foment i organització d’aquest tipus d’esdeveniments. L’autor mira d’entendre les motivacions d’aquests aficionats - en molts casos veritables apassionats i apassionades - i analitza com influeix la seva participació en aquestes pràctiques en el seu desenvolupament personal i social. Estudia també la influència de la cultura ‘geek’ (que mostra fascinació per la informàtica, la tecnologia i la ciència ficció) en aquest univers i practiques de l’imaginari.
L’autor assenyala que si bé aquests aficionats ja fa temps que són visibles pel sector privat i per les indústries del videojoc, del còmic o de la informàtica, encara no són prou tinguts en compte per les administracions, les institucions culturals i les polítiques públiques. I, per tant, es pot estar perdent un possible alt potencial organitzatiu, intel·lectual, innovador i creatiu que pot ser molt beneficiós per al desenvolupament local i comunitari.
Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació
Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris
- blog de Interacció
- 1884 lectures