La Maleta de Portbou

La Maleta de Portbou, núm 1, septiembre-octubre (2013)

En el primer número de setembre-octubre, 'La Maleta de Portbou'  aborda el tema de la "democràcia en perill". Ofereixen la seva visió particular Dani Rodrick, professor de Ciència Socials a Princeton; Antón Costas, catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona, que tracta el creixement de la desigualtat en les societats capitalistes contemporànies; Joaquín Estefanía, director de l'escola de periodisme de 'El País', i l'escriptor i antropòleg Roger Bartra, que afirma en el seu article  'Democracia y cultura', que la participació ciutadana ha de ser cada vegada més una invasió o una intromissió cultural democràtica orientada a civilitzar les esferes de la política. Un altre tema que hi és tractat en profunditat  és el del destí d'Europa amb assaigs del catedràtic emèrit de Filosofia Moral a la Universitat de París-X-Nanterre, Étienne Balibar, del professor d'Història i Política de la Universitat de Johannesburg, Achille Mbembe, i una entrevista a Michel Rocard, 'enemic íntim' de François Miterrand.

Els articles presenten tres punts de vista diferents sobre la crisi o vigència de la idea d'Europa. El número també inclou textos sobre temes  diversos. L'Art com a emergència, de Santiago Zabala, complementa la reflexió de Jorge Wagensberg, que reclama la interdisciplinarietat com a forma bàsica en les tres disciplines de coneixement: la científica, l'artística i la revelada;  el desig i la vigència de la parella com a institució, per la professora de Sociologia i Antropologia de la Universitat de Jerusalem, Eva Illouz, així com dues noves visions de les noves formes de politització, a càrrec de les professores i filòsofes Judith Butler i Marina Garcés.

Per llegir, per pensa, per parlar

Si sou membre d'Interacció, per fer peticions d’articles escriviu un missatge a: cidoc@diba.cat

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris

1
Etiquetes:
filosofia