Les arts en temps de pandèmia al núm. 27 de la revista Artnodes

Laura Benítez, Erich Berger (coord.) | UOC

Com ha afectat i transformat la pandèmia de la COVID-19 a les pràctiques artístiques? Quines se n’han fomentat? El darrer número de la revista Artnodes, centrada en la reflexió que interrelaciona l’art, la ciència i la tecnologia, publicada per la Universitat Oberta de Catalunya, dedica el seu monogràfic a les arts en temps de pandèmia.

El número 27 d’aquesta revista científica, dirigida per Pau Alsina, inclou aquest monogràfic compost d’onze articles que reflexionen al voltant de les qüestions anteriors i que identifiquen algunes de les bretxes que s’han obert per pensar en escenaris d’un futur postpandèmic.

El confinament i la mínima interacció física, als quals ens va abocar la pandèmia des del seu inici, van dur molts artistes, activistes, acadèmics i altres professionals a discutir i dissenyar estratègies de cura i acció per fer front a la situació, fent-se servir de les seves competències per respondre a una crisi sanitària i de sobirania. L’article que obre el monogràfic, “Primera reacció”, elaborat pels coordinadors d’aquesta edició, Laura Benítez i Erich Berger, aborda aquestes qüestions des de la lent crítica de les pràctiques artístiques.

En aquesta línia, sobre la reversió de la condició reductiva del confinament en un recurs per potenciar la creativitat parla “El viatge in situ. De com el fet de caminar en espais confinats pot potenciar la imaginació”, de com el simple fet de caminar esdevé una zona de llibertat que estimula la nostra creativitat i el vertader capital de l’ésser humà: la imaginació.
 

Albert’s Way (2014) de Francis Alÿs
 


Destrucció de la biodiversitat, canvi climàtic, desigualtats socioeconòmiques, neocolonialisme o el consum excessiu s’han manifestat en forma del nou coronavirus. L’article “Non/Living Queerings, desfent certeses i trenant vulnerabilitats: una reflexió col·lectiva” parteix d’aquesta premissa perquè l’art i les humanitats, en sinergia amb la ciència i la tecnologia, obrin camins per activar el canvi, deixant entreveure que la pandèmia pugui obri noves vies per pal·liar les vulnerabilitats humanes i no humanes.

Fruit d’una col·laboració digital des de diversos indrets del món, “Mantenir-se en contacte: cas d’estudi de recerca artística durant el confinament per la COVID-19” presenta la transcripció del pseudodocumental “Staying in Touch” que va ser el resultat d’aquesta recerca sobre el comissariat de l’art postcoronavirus.

Per la seva banda, “Entre allò viu i allò no viu. Edatisme, capacitisme, LGTBIQ*fòbia i artivisme antiracista a l’Estat espanyol durant els primers mesos de la COVID-19” examina com s’han reforçat les desigualtats estructurals existents al sistema d’economia de mercat i com han respost les comunitats afectades.

Aspectes com la crisi ecològica, els traumes ocasionats per la pandèmia, el bioart, la col·laboració digital o la virtualitat de l’art acaben de nodrir la resta de textos que completen el monogràfic, que podeu consultar en línia.


 

 Revista completa:



Arts en temps de pandèmia

Benítez, L. i  Berger, E. (coord.). (2021). Arts in the time of pandemic. Artnodes (27) http://dx.doi.org/10.7238/issn.1695-5951


 


_______________________________________________________________________