The Politics of culture : the case for universalism. Munira Mirza

Munira Mirza, doctora en sociologia de la Universitat de Kent (UK), assessora de cultura a l’alcaldia de Londres i autora del llibre «Culture vultures : is UK arts policy damaging the arts?»(2006), presenta aquesta obra fonamental per entendre quins són els valors i les idees globals que emmarquen les polítiques culturals contemporànies i quines contradiccions internes hi detecta.

En «The Politics of culture : the case for universalism», l’autora descriu l’evolució històrica del concepte de cultura i argumenta que a partir dels anys setanta es produeix un canvi en la consciència social que provoca que la cultura esdevingui objecte de l’acció política, que adopti una dimensió instrumental i que es produeixi un interès creixent per conceptes com la diversitat i la identitat cultural. Assenyala que durant aquest període apareixen nombroses institucions i organismes culturals, nous marcs legislatius i s’incrementa el suport públic a la cultura. Analitza aquesta nova realitat en el context del Regne Unit i en presenta dos estudis de cas. El primer, relata la història del Rich Mix Arts Centre a Tower Hamlets (UK), una organització establerta per un grup d’activistes culturals en els anys 90 al voltant del principi de diversitat cultural. El segon, observa les polítiques culturals de la ciutat d’Oldham (UK), que el 2001 va patir greus disturbis entre joves de diferents ètnies. Mirza analitza els resultats d’aquests estudis i exposa les contradiccions que hi detecta. Qüestiona l’eficàcia de les polítiques culturals orientades a la identitat i la diversitat, i aposta per un posicionament universalista a l’hora d’abordar la diferència.

Podeu consultar aquest llibre al Centre d'Informació i Documentació

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris