Les Polítiques Culturals al món occidental

Recomanem aquestes dues obres que us oferiran una panoràmica actual de la realitat de les polítiques culturals al món occidental.

La primera, 'Tendances et défis des polítiques culturelles: cas nationaux en prespective', presenta l’estat actual de les polítiques culturals a França, Anglaterra, Estats Units, Alemanya, Espanya, Bèlgica, Suïssa, Suècia, Quebec i País de Gal·les i Escòcia. Cada informe inclou un resum de les principals dades sociodemogràfiques, politicoeconòmiques i culturals del país, enumera les intervencions més destacades en matèria de cultura, i exposa els problemes, dèficits i reptes a superar. Elaboren els informes reconeguts especialistes europeus com Vincent Dubois (França) o Sara Selwood  (Anglaterra). L’encarregat de l’informe espanyol és Emmanuel Négrier, que assenyala com a reptes principals per a l’Estat: la gestió de la descentralització i la diversitat cultural, d’una banda, i garantir la democratització cultural dins el context polític i econòmic actual, de l’altra. S’hi inclou també un apartat dedicat a analitzar les accions i polítiques culturals desenvolupades per institucions internacionals com Unesco, el Consell d’Europa, la Unió Europea i l’Organització Internacional de la Francofonia.

Aquesta obra es publica al Quebec en el marc d’un programa de recerca de l’ Institut Nacional de la Recerca Científica (INRS)  i està coordinada per Diane Saint-Pierre, investigadora de l’INRS i Claudine Audet, investigadora del Ministère de la Culture, des Communications et de la Condition féminine.

També podeu consultar  l’obra publicada el 2009, 'Tendances et défis des politiques culturelles: analyses et témoignages', dins el mateix programa i coordinada per les mateixes autores.

La segona obra, 'Les nouveaux enjeux des polítiques culturelles: dynamiques européennes', es publica amb motiu de la celebració del 20è aniversari de la creació de l’Observatori de les Polítiques Culturals de Grenoble.  Amb la seva publicació es vol informar - no només als investigadors, sinó també als creadors, als gestors, als polítics i a la ciutadania en general - sobre l’estat actual de la recerca en cultura a Europa. L’objectiu és  trobar fórmules i línies d’investigació  més orientades a l’acció.

El llibre, coordinat per Guy Sáez, director de recerca del Centre National de la Recherche Scientifique i Jean-Saez, director de l’Observatori de Grenoble, inclou una trentena de textos que reflexionen sobre tres eixos temàtics. El primer, titulat “Métropolisations”, està coordinat per Lluís Bonet, i s’hi aborda la transformació  del fet cultural a les metròpolis urbanes. Es debat sobre el concepte de “ciutat creativa” i es proposa el de “ciutat cívica”, que afavoreix la participació de tota la ciutadania i no només de la classe creativa. En el segon, “Européanisation et dynamiques territoriales”, s’hi analitza, entre d’altres qüestions, què tenen en comú les pràctiques i dinàmiques culturals dels diferents països, l’estat de la cooperació cultural transfronterera, l’evolució de les capitals culturals europees o el paper del patrimoni dins les estratègies de desenvolupament cultural local a Europa. En el tercer, “Regulations économiques et technologiques” s’insisteix en la necessitat de regular les indústries culturals per evitar que depenguin en excés dels interessos econòmics i es proposa que els governs locals tinguin més poder de decisió reguladora en aquest àmbit. Es tracta també el tema de la democratització de la creativitat  i els nous camins que obre la tecnologia, així com els problemes dels drets sobre la propietat intel·lectual  i de la reglamentació que se’n deriven.

Podeu consultar aquests llibres al Centre d’Informació i Documentació

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris

2 comentaris

Izquierdo Tugas, Pere

No sé trobar el vincle...

Mendoza, Roser

Pere,  no són e-books,  però pots consultar-los en el Centre d'Informació i Documentació o demanar-los en préstec com a usuari intern al correu del Centre  cidoc@diba.cat

Salutacions

RM