Una biblioteca impactant

Pierre Le Quéau, Olivier Zerbib | Ministère de la Culture

Dilluns, l’hora del conte. Dimarts, grup de lectura. Dimecres, taller d’escriptura digital. Dijous, grup de conversa en francès. Divendres, taller de making i concert acústic al pati. Dissabte, ruta literària. I diumenge, potser que descansem.

Com bé sabem, les biblioteques, ja són molt més que còmodes i acollidors espais on poder llegir i endur-se lectures, films o música a casa. Quin és però, tot l’impacte d’una biblioteca en un municipi, en relació als veïns, la resta de municipis de l’entorn o el seu territori més immediat?


Com apreciar els efectes de l'acció de les biblioteques públiques?

Aquest estudi constitueix un recurs pels professionals de la lectura pública. L’informe analitza i proposa diversos mètodes per mesurar les conseqüències reals de l'activitat d'aquestes institucions i el seu impacte social, des del desenvolupament de les capacitats cognitives de l'individu fins a l'atracció territorial que suposa un equipament com aquest, a través de la participació o el foment de l'èxit educatiu, per exemple. També col·loca les biblioteques en una cruïlla entre múltiples sistemes de valors, donant claus als treballadors públics per poder entendre millor els efectes de les seves decisions.

Objectius, efectes i impactes.
 

D’entrada, l’informe proposa la necessitat d’identificar els impactes, posant sobre la taula diferents mètodes d’anàlisi. També des d’un enfocament en l’advocacy o grup de defensa d’una causa, com passa per exemple passa amb l’IFLA International Advocacy Programm, sobre l’acció de les biblioteques amb els ODS de la ONU. L’advocacy és un terme que es refereix a l’activisme i al suport a un argument o una raó amb la voluntat d’incidir en les polítiques públiques.

Entre molts temes que tracta l’informe, s’inclou l’atenció a les dades d’impacte, les pràctiques culturals i digitals, les xarxes i associacions, així com l’educació i la democratització cultural per tal d’equiparar les oportunitats futures. A efectes pràctics, les biblioteca pot esdevenir un atractiu territorial, dinamitzador de públics ben diversos. 

La qüestió aquí és entendre com les biblioteques poden contribuir a la vitalitat demogràfica i la competitivitat cultural i econòmica d’un territori”



 


Els registres d'impacte

 

De fet, són molts els actors de les polítiques municipals que ja fan ús de dades fàcilment disponibles com el balanç demogràfic, els canvis socio-demogràfics de la població (edats, socio-demogràfics, ingressos de les llars), les taxes d’ocupació d’actius especialitzats, els jubilats, les taxes d’ocupació general o els llocs de treball assalariat relacionats amb el turisme, per posar alguns exemples.

Si voleu analitzar l’impacte que té tot allò que aporta la biblioteca del vostre barri o municipi, segur que us acabeu sorprenent, de veure fins on poden arribar les dinàmiques i els beneficis que aporta un equipament com aquest més enllà fins i tot, de les pròpies fronteres municipals.
 

Esquema dels valors socials



 

PDF     Comment apprécier les effets de l’action des bibliothèques publiques


HTML   Comment apprécier les effets de l’action des bibliothèques publiques



 

Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentari