Reflexiones en torno a la cooperación cultural. Fernando Vicario Leal
Manual teòric on l’especialista en cooperació cultural iberoamericana Fernando Vicario Leal reflexiona sobre aquesta disciplina i ordena els seus àmbits d’actuació, competències i reptes de futur.
L’autor adverteix que els conceptes de cooperació i de cultura són amplis, difosos i poden experimentar variacions significatives al llarg del temps, la qual cosa complica i dificulta la seva anàlisi sistemàtica. Destaca però, el potencial de la cultura com agent generador de canvi, progrés i benestar social, així com la necessitat de fomentar la cooperació per afavorir l’equilibri territorial i la convivència entre i dins dels països i territoris.
Al llarg dels capítols que conformen «Reflexiones en torno a la cooperación cultural», Vicario estudia el paper de la cultura en les relacions internacionals i aprofundeix en el funcionament de les institucions, organismes internacionals i xarxes que hi operen a escala iberoamericana (països d’Amèrica Llatina, Espanya, Portugal i Andorra). Analitza també el perfil dels professionals, les formules de finançament i els mètodes d’avaluació, així com el paper que hi juguen els mitjans de comunicació i les tecnologies.
L’autor – que és llicenciat en Ciències de la Informació i ha treballat en el Convenio Andrés Bello, en l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional i en l’Organització d’Estats Iberoamericans – explora el camp de la cooperació cultural des de tres perspectives: la diplomàcia cultural, la cooperació cultural horitzontal i la cooperació cultural com a procés de desenvolupament. A les conclusions assenyala que– malgrat la crisi – cal dotar-la de pressupostos suficients, formar experts capacitats, incloure-la en les estratègies de política exterior, enfortir les seves xarxes i aprofundir en la reflexió i la recerca sobre aquesta disciplina.
Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació
Fes-nos arribar els teus comentaris. REGISTRA’T
- blog de Interacció
- 2277 lectures