Arteterapia vol. 16: com contribueixen l'art i l'artteràpia a pal·liar els efectes del trauma?


Universidad Complutense de Madrid | Ediciones Compluense


Us presentem la revista científica Arteterapia. Papeles de arteterapia para la inclusión social, publicada anualment per la Universidad Complutense de Madrid (UCM), dedicada a estudis que aborden aspectes clínics, educatius, socials i culturals de l'artteràpia i altres àmbits que cerquen una major inclusió social a través de la pràctica i l’educació artística.

Al monogràfic del número 16 de la revista es recullen una selecció dels treballs presentats en el congrés internacional ‘ALETHEIA: Art, artteràpia, trauma i memòria emocional’, amb el qual va culminar el projecte del mateix nom, l’objectiu del qual va ser conèixer com contribueixen l'art i l'artteràpia a pal·liar els efectes del trauma.
 
 

Bettina (2011), autorretrato participativo. Mois de la Photo Montreal 2011. Serie Higher Self

Bettina (2011), autorretrato participativo. Mois de la Photo Montreal 2011. Serie Higher Self.
 
 

El primer bloc del monogràfic obre amb l’article ‘El canto coral como ventana hacia la libertad’, una eina de transformació individual i social en un centre penitenciari mexicà en el qual es va realitzar una intervenció a través de la pràctica vocal en grup com a eina transformadora, aconseguint efectes positius en l'àmbit emocional, social i psicològic.

Tot seguit, ‘Exploradoras y Exploradores silenciosos. Experiencia de Arteterapia con personas solicitantes de asilo y protección internacional’, s’endinsa en l’experiència d'un programa preventiu d'artteràpia amb persones migrants per evitar la cronificació de la simptomatologia traumàtica, entenent les complexes situacions a les quals s'enfronten les persones migrants i refugiades.  

The Self-Portrait Experience (SPEX), una herramienta artística para la transformación individual y social’ explica la metodologia de treball ideada per l’artista Cristina Núñez que fa servir la tècnica de l’autoretrat i la pròpia experiència per obtenir beneficis emocionals, i que ha desenvolupat en centres de privació de llibertat, de salut mental i escoles com a eina de transformació social.

L’article ‘El teatro inclusivo como recurso en Arteterapia para la recuperación en el trauma’ presenta l’anàlisi de l’experiència d’un taller teatral, desenvolupat amb facilitadors amb diversitat funcional, on el cos va tenir un paper fonamental per a afavorir la connexió, expressió i gestió emocional en un marc d'inclusió i diversitat funcional.
 
 

Esquema dels llocs on es localitza la por, segons les respostes dels participants al taller teatral. M. Lage, L. Suárez.

Esquema dels llocs on es localitza la por, segons les respostes dels participants al taller teatral | M. Lage, L. Suárez.
 
 

El segon bloc continua amb ‘Arteterapia e integración cerebral en el trabajo con trauma’, en el qual es revisa el terme integració cerebral, un concepte fonamental per a poder ajudar a sanar a qualsevol persona danyada, i els mètodes utilitzats en artteràpia que tenen en compte el marc de la neurociència.

Els traumes originats a conseqüència del maltractament i l’abús sexual infantil tenen espai als següents articles. ‘Fases del proceso terapéutico con una niña que ha sufrido abuso sexual intrafamiliar’ explica, mitjançant un complex estudi de cas, el model d’intervenció elaborat per a una menor de 9 anys que havia sofert abús intrafamiliar i ‘La creatividad truncada’ relata com les vivències d’una infància interrompen el potencial creatiu innat a cada persona.

El monogràfic tanca amb ‘Componentes traumáticos del sufrimiento en el final de la vida. Una aproximación desde la arteterapia en cuidados paliativos’ un colpidor article que visibilitza com el treball d'acompanyament a través de l'artteràpia en cures pal·liatives aconsegueix que les persones puguin adquirir recursos per enfrontar-se a l'etapa final de la seva vida.

A més a més, a banda dels treballs inclosos en aquest monogràfic, la revista inclou altres articles d’investigació, així com els resultats d’experiències i casos clínics en artteràpia i educació artística.
 
 

Podeu consultar i descarregar-vos la revista:
 

Monográfico Congreso Internacional ALETHEIA: Arte, arteterapia, trauma y memoria emocional (2021). Arteterapia. Papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social, 16 dx.doi.org/10.5209/ARTE

   


 


 

_____________________________________________________________________