Els cinc peus del gat (de la cultura)

Tres objectius: relacions socials, relacions econòmiques i relacions internacionals. Aquests són els pilars de la “Nova Agenda europea per a la cultura” que es va presentar el 22 de maig de 2018 a Brusel·les. El nou pla de la Comissió Europea en matèria cultural renova l’agenda de 2007 i és un pas més per reforçar el potencial transformador de la cultura per oferir una visió més atractiva d’Europa.

Davant dels reptes de la societat actual, trasbalsada pels efectes de la crisi (desigualtats socials, populisme, radicalització, inseguretat) i en plena transformació digital, el club d’estats membres vol apostar per la cultura. Per això l’Agenda pretén remarcar la importància de la cultura per a l’assoliment d’una societat millor. L’art i la creativitat han de permetre crear llocs de feina, garantir la justícia social i promoure una ciutadania activa.

El document que sintetitza els punts claus de l’Agenda afirma que un terç de la població europea no participa en activitats culturals. Ara bé, aquestes “activitats culturals” són una mostra petita de tot el que siginfica la participació cultural; cal tenir en compte que, com ja sabem, tothom participa d’una manera o altra en la cultura. Si més no, la Comissió considera fonamental estrènyer els lligams entre educació i cultura. Precisament aquest serà el tema d’Interacció18.

Espectacle inaugural de la Capital Europea de la Cultura 2018 a Valetta. Imatge: La Fura dels Baus

En la dimensió social, es vol oferir un ventall més ampli d’activitats i oportunitats de creació i participació activa. Per aquest motiu es vol impulsar un programa de mobilitat de professionals dels sectors culturals i creatius i fomentar la inclusió social amb perspectiva de gènere amb iniciatives com Erasmus+ o Europa Creativa. Per això cal que els estats eliminin els obstacles administratius que impedeixen la cooperació. En l’àmbit econòmic es vol posar l’èmfasi en tres ecosistemes: educació i formació, ciutats i regions i indústries culturals i creatives. Les prioritats: incloure el pensament artístic, cultural i creatiu en l’educació formal i no formal, fins i tot amb mòduls concrets en les celebèrrimes proves PISA, i garantir un entorn econòmic favorable de les activitats culturals, malmeses per la precarietat del sector. Pel que fa a la dimensió internacional, es volen reforçar les relacions culturals internacionals per afavorir el diàleg intercultural, amb especial èmfasi en els Balcans occidentals. A més a més, l’agenda estableix dos objectius transversals: el patrimoni cultural (Any europeu del Patrimoni cultural 2018) i la digitalització (Digital4Culture).

A grans trets aquests són els cinc peus del gat, és a dir, les línies d’actuació de la Unió Europea en l’àmbit cultural. Encara que Europa a voltes ens quedi força lluny, caldrà estar atents a les propostes i mesures que es vagin prenent. I és que no podem negar que allò global té un impacte directe en el fet local.


 

Per a més informació, podeu consultar el document:

PDF    Nueva Agenda Europea para la cultura (comunicació)

HTML  Nueva Agenda Europea para la cultura (comunicació)


 

Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris