Ciència sí, però per a què?

Olivier Glassey, Jean-Philippe Leresche, Olivier Moeschler (dir.) | Éditions des archives contemporaines

Quina és la utilitat de la ciència més enllà de la ciència? Qui són en última instància els usuaris de la ciència? Com podem detectar els públics de la recerca científica? Es pot mesurar el valor d’ús de la ciència? Quines són els agents socials i polítics legítims per avaluar els resultats de la recerca? Aquestes són algunes de les preguntes que intenta respondre l’obra col·lectiva ‘Penser la valeur d’usage des sciences’.


L’aplicació d’una perspectiva mercantilista en les polítiques de R+D+i i la conseqüent retallada d’inversió pública en el sector ha significat la priorització en l’última dècada de les ciències aplicades enfront de les ciències experimentals i humanes. El motiu: sembla que la recerca no ha de permetre’ns entendre millor el món i a nosaltres mateixos sinó que ha de generar un benefici econòmic. Amb aquesta situació com a teló de fons, el conjunt de dotze articles analitza des de punts de vista diferents les relacions entre ciència i societat. Per exemple, Benoît Godin parteix de la perspectiva històrica per repassar l’origen de l’anàlisi estadística de la ciència. El seu article mostra com la premsa i els escriptors al s.XIX van acostar la innovació a la població. D’altra banda, Pierre Mounier porta a col·lació les demandes de participació ciutadana en la ciència en el context del món digital. Per tant, la voluntat d’aquest recull d’estudis és transcendir l’anàlisi de l’impacte econòmic (output) per intentar mesurar l’impacte social de la recerca (outcome) i de quina manera aquest retroalimenta els processos d’investigació.


 

Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Imatge: PRBB


 

En el marc de l’actual societat del coneixement és imprescindible fer un pas enrere i preguntar-nos el perquè i el per a què de la investigació científica. De la mateixa manera, davant la manca d’una política pública sòlida per fomentar la recerca, cal engegar iniciatives ciutadanes que posin el debat sobre la taula. En aquest sentit, la lectura de «Penser la valeur d’usage des sciences» pot ser un bon punt de partida.


 

Podeu consultar el llibre al Centre d’Informació i Documentació.


 

Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris