Basket, Arts i Comunitat

Josep Mª Aragay | Neret Edicions - Art Social

Quan la pilota de basket passa de ser l’objecte de joc d’un esport, a ser un instrument musical col·lectiu, pot ser que ens trobem davant del projecte comunitari Basket Beat.

La pilota en aquest projecte és capaç de transformar no només per la seva funció, que més enllà de l’esport es converteix en un instrument rítmic. Pot transformar també el seu entorn, teixir relacions, qüestionar i replantejar horitzons, i promoure una altra manera de crear música, però també i sobretot, de fer comunitat.

Molts dels objectius que ens explica l’autor a «Les arts comunitàries des de l’educació social. L’experiència Basket Beat’» van des de com s’utilitzen els processos creatius per fer comunitat, posant exemples d’altres casos i projectes aprofundint sobretot en el Basket Beat, fins a com lligar esports i disciplines artístiques, per tal de despertar l’interès des d’una altra afició. Aborda també les possibilitats reals de crear projectes sostenibles i autofinançats, per emancipar-se de subvencions, i alhora despertar l’emancipació i l’apoderament des de la comunitat generant vincles entre el grup i també amb l’entorn.

L’autor, Josep Mª Aragay, és el creador i responsable del projecte Basket Beat, on ha treballat ja amb més de 6.000 persones. Un projecte que es construeix a partir de tres espais diferenciats però interrelacionats: persona, grup, i comunitat.  I genera en els participants una sèrie de compromisos per la socialització i construcció artística, alhora que ofereix competències i valors que s’aprenen des de la pràctica col·lectiva.
 


«Les arts comunitàries des de l’educació social. L’experiència del Basket Beat», és molt més que un llibre sobre el Basket Beat, és un guia per desenvolupar projectes d’art i comunitat. En primera instància fa un anàlisi amb exemplificacions d’un ampli ventall de projectes comunitaris entorn diferents disciplines artístiques i metodologies.  Fa especial èmfasi en la música comunitària amb projectes que es duen a terme arreu. Després, ens presenta el projecte Basket Beat, contextualitzant i exposant el projecte per tal d’entendre’n l’origen, l’estructura i el seu funcionament. Com a conclusió, fa una relectura del projecte des de la perspectiva de l’educació social.

Aragay ens demostra amb aquesta publicació, que per tal de crear comunitat, cal oferir les eines i les experiències viscudes, i compartir el projecte obertament, ja que és la millor manera de poder aprendre i fer comunitat.
 

Josep Mª Aragay i els participants del projecte, en una gravació de Basket Beat


Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació



Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris