Models d’avaluació d’impacte de l’art i la cultura

Gattenhof, S. | Palgrave - EventIMPACTS - Culture Bank

El paradigma actual sembla demanar cada vegada més a les entitats culturals i artístiques una avaluació més acurada dels impactes originats pels festivals i esdeveniments que organitzen. Però, com podem avaluar millor aquest impacte?

Tot seguit us proposem diverses eines: una lectura per reflexionar-hi, una completa eina d’avaluació i nous projectes que eixamplen l'horitzó actual.

D’una banda, el llibre «Measuring impact» repensa el procés tradicional d’avaluació anant més enllà de la simple consideració de l’impacte econòmic per proposar models quantitatius i qualitatius que tinguin en compte l’experiència i el grau d’implicació dels usuaris.

Gattenhof parteix de l’anàlisi de tres casos estudiats per l’autora, sobre els beneficis i impactes de tres estratègies desenvolupades a Austràlia: el programa «Creating Queensland», el model participatiu d’educació artística «Yonder» i l’Australian Performing Arts Market.

 


D’altra banda, i a mode de caixa d’eines, el projecte eventIMPACTS, desenvolupat per diverses administracions britàniques, posa a l’abast de les organitzacions d’esdeveniments culturals i esportius una guia i alguns principis pràctics per avaluar l’impacte econòmic, social, ambiental i mediàtic dels esdeveniments.

D’entre les eines que facilita aquest web, cal destacar una calculadora per mesurar l’impacte econòmic dels esdeveniments i una guia detallada per a la seva utilització. Així mateix compta amb una sèrie de checklists i guies per mesurar aspectes com la participació, la identitat i la imatge, la qualitat de l’entorn o els perfils i l’assistència a l’esdeveniment.

Aquests models d'avaluació estan avançant cap a un nou paradigma on la mesura d'impactes de tipus social i comunitari serà essencial. Des del Yerba Buena Center for the Arts (YBCA) de San Francisco, amb la seva missió de crear un espai per a la societat, estan treballant amb mesures per canviar les regles del joc, com a resposta a una democràcia i unes institucions en crisi i en un moment on s’està barallant als EUA l’eliminació de totes les agències de cultura federals i del fons financer per al desenvolupament comunitari (CDFI Fund).

Aquesta proposta és el CultureBank, un nou model d’inversió en què l’impacte social dels col·lectius es valora tant com el retorn financer. Amb l’objectiu de perfilar aquest nou model que canviaria el sistema actual de finançament, s’està organitzant un think tank multisectorial amb personalitats referents de les arts, les finances i els sectors socials. Estarem atents als resultats!


Podeu consultar el llibre «Measuring impact : models for evaluation in the Australian arts and culture landscape» al Centre d’Informació i Documentació


HTML EventIMPACTS Toolkit

HTML CultureBank: A New Paradigm for Arts and Community Investment

 


 


Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris