Avui és el #DayofFacts
L’era de la postveritat, escollida pel diccionari Oxford com a expressió de l’any 2016, està marcant un temps en el qual els fets objectius i la veracitat científica estan influint menys en la formació de l’opinió pública, alimentada per uns mitjans de comunicació sota el poder de les grans corporacions i grups d’interès. Les decisions polítiques, ètiques i econòmiques es contraposen en molts casos a l’evidència científica, i esdeveniments com l’arribada de Trump al poder o el triomf del Brexit o el negacionisme del canvi climàtic marquen aquesta època[1].
Davant d’aquest paradigma, i a iniciativa dels museus nord-americans, s’ha llançat la campanya #DayofFacts (dia dels fets), que ha agafat un important impuls i en la que avui hi participen biblioteques, arxius, institucions culturals, organitzacions científiques i altres centres del pensament d’arreu del món.
Amb aquesta campanya a les xarxes socials es vol demostrar a la societat que aquestes institucions encara són fonts de confiança del coneixement i la veritat, amb l’objectiu d’aconseguir una major justícia social. Alguns dels temes crucials que s’hi plantegen són la crisi migratòria i dels refugiats, els drets de les dones i la comunitat LGTBI, el canvi climàtic, la justícia social, l’ensenyament públic o la llibertat informativa i de les arts.
Per a més informació, seguiu a les xarxes les publicacions sota #DayofFacts o consulteu el perfil de la iniciativa a twitter. El lloc web de la iniciativa ofereix tota una sèrie de recursos d’institucions culturals sobre aquestes temàtiques.
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
[1] «Post-truth polítics: Art of the lie», The Economist, 10 de setembre de 2016.
Font de la imatge: Richard Webster
- blog de Interacció
- 2606 lectures