Anem cap a la desaparició de les llibreries?

Vincent Chabault ׀ La Documentation Française

Últimament són constants les notícies sobre el tancament de llibreries al nostre país i fa poques setmanes es va publicar l’últim «Mapa de librerías de España» que alertava de la delicada situació d’aquest sector. Però aquesta crisi no és exclusiva de l’estat espanyol. El llibre que ara us presentem analitza la situació de les llibreries a França i alerta també del seu perill d’extinció. L’autor assenyala que els detonants d’aquesta situació són la irrupció del comerç electrònic i la competència salvatge de nous operadors com Amazon, que han alterat considerablement l’ecosistema tradicional de venda i distribució de llibres. Així com un canvi d’hàbits de compra dels consumidors i un descens progressiu del nombre de lectors, segons les últimes enquestes de consum cultural al país veí.

«Vers la fin des librairies?» presenta les tendències del mercat del llibre a França, el actors que intervenen en la cadena de producció i distribució, la repartició del mercat per circuits de venda i els sistemes de regulació del sector. Analitza també la situació de la xarxa de llibreries independents, la seva facturació, diferents aspectes relatius a la professió de llibreter i els hàbits de compra dels clients. S’hi expliquen també les grans innovacions comercials que han provocat el tancament de grans cadenes com Virgin o Chapitre i l’actual declivi del Fnac. I així mateix, s’hi examina les noves regles i condicions establertes pel comerç electrònic i pel seu principal líder, la multinacional nord-americana Amazon. Finalment, a l’últim capítol, Chabault es pregunta com afectarà al sector del llibre la impressió sota demanda i el llibre electrònic. Es planteja quin paper jugaran les llibreries en aquest nou context i fins a quin punt pot suposar la seva desaparició definitiva.

Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació

També podeu consultar els resultats dels diferents estudis portats a terme per la Confederación Española de Gremios y Asociaciones de Libreros (CEGAL) dins el seu programa Observatorio de la Librería aquí.

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris