Les Services publics culturels
Jacques Léger (dir.), Jean-Marie Pontier (dir.) | Presses Universitaires d’Aix-Marseille
Obra que analitza, des d’un punt de vista jurídic, la situació dels serveis públics culturals i proposa elements per el debat i la reflexió sobre la seva essència, la seva legitimació davant la societat, els seus objectius i sobre las semblances i diferències entre equipaments de diferents sectors culturals i amb la resta de serveis públics. L’anàlisi fa referència a la realitat francesa i s’hi estudia també l’evolució de la nocions de dret a la cultura, drets culturals i polítiques culturals i la cooperació entre l’Estat i les col·lectivitats territorials.
«Les Services publics culturels» inclou la contribució de Jean-Marie Pontier, a una jornada d’estudi organitzada pel Centre de Recerques Administratives de la Universitat d’Aix-Marseille titulada: “Réflexions discursives sur une catégorie juridique spéculative: les services publics culturels”. L’autor fa un repàs històric al llarg procés de reconeixement del serveis públics culturals i fa referència a les problemàtiques de gestió d’aquests serveis públics així com al seu caràcter incert i confús.
A la contribució de Jean-Marie Pontier li segueixen tres contribucions més breus que són comentaris de jurisprudència que descriuen, a partir de casos concrets, algunes modalitats d’evolució de la doctrina. La primera és una sentència del Tribunal Administratiu de Marsella referent a la transferència a una societat privada d’un festival de música per part d’un municipi. La segona es refereix al fenomen de l’emergència de nous actors (les empreses privades) dins el sector públic cultural. Analitza la distinció entre servei públic administratiu i servei públic industrial i comercial i mesura l’aplicació de ‘regles invariables’ i de ‘regles relaxades’ del dret de la concurrència en el domini d’activitats de servei públic cultural. I la tercera és una altra sentència sobre les conseqüències d’un contenciós relacionat amb una transferència de competències dins el sector cultural en l’àrea metropolitana de Montpellier.
Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació
Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris
- blog de Interacció
- 1392 lectures