Artistes visuals: drets d'autor, permisos i ús just

Peter JasziPatricia Aufderheide ׀ Program on Information Justice and Intellectual Property ׀ College Art Association

Informe sobre les actituds, comportaments i pràctiques de creadors i professionals de les arts visuals (artistes, historiadors i especialistes en art, professionals dels museus, galeristes, conservadors, editors, ...) en relació als drets d’autor i el seu ús legal. L’informe, que es basa en entrevistes realitzades a més d’un centenar de professionals de les arts visuals i en enquestes realitzades als membres del College Art Association (CAA), té per objectiu elaborar un Codi de bones pràctiques per a la creació d’obres d’arts visuals així com la seva publicació i difusió acadèmica.


Les principals conclusions de l’informe són les següents:
 

  1. Els artistes i professionals de les arts visuals comparteixen un problema comú a l’hora de crear i fer circular el seu treball: confusió i manca de coneixement de la llei de copyright i del anomenat ‘fair use’ o ús just, que faria referència al dret limitat a reutilitzar l’obra amb copyright sense permís o pagament.
  2. L’ús just ha de ser flexible i és fonamental per a la realització i desenvolupament de moltes activitats d’arts visuals.
  3. Els membres de les comunitats d’arts visuals normalment tenen massa en compte el risc de fer servir aquest ús just i per això ho eviten, fins i tot  en circumstàncies on la llei ho permet.
  4. Els artistes i professionals de les arts visuals sovint paguen un preu molt alt per aquestes confusions i malentesos en matèria de copyright. El seu treball es veu limitat i censurat, sobretot per ells mateixos, i aquesta confusió els provoca por i ansietat.
  5. Aquest cost elevat fa referència a activitats que es deixen de realitzar, al coneixement no preservat per a la propera generació i l’ús creatiu de les oportunitats digitals truncades.
  6. Però malgrat aquestes problemàtiques, els artistes són més propensos a fer ús de material de copyright sense llicència que a deixar de fer projectes per problemes de copyright.
  7. Existeix un interès generalitzat i urgent entre els sectors de les arts visuals per trobar maneres d’abordar aquestes qüestions i establir una ‘cultura de permisos’ consensuada i compartida per tots els membres.


PDF Copyright, permissions, and fair use among visual artists and the academic and museum visual arts communities


Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris