Informes d'Eunamus (European National Museus)

Eunamus (European National Museus)  és un projecte de la Comissió Europea i una plataforma d’investigació i recerca acadèmica que té per objectiu proporcionar coneixements, reflexions i experiències sobre les trajectòries històriques, la situació actual i els reptes de futur dels museus nacionals europeus, així com estudis comparatius entre països. La finalitat és arribar a conclusions comunes i consensuades sobre quin ha de ser el paper d’aquests museus i com poden contribuir al canvi social.

Aquest projecte triennal ha finalitzat aquest mes de gener i us presentem dues de les publicacions que ha generat. 

A la primera, 'Museum policies in Europe 1990-2010: negotiating professional and political utopia', s’hi analitzen els discursos polítics dels museus nacionals de cinc països: França (com a representatiu dels antics imperis colonials); Noruega (que il·lustra la diversitat cultural dels països nòrdics); Estònia i Hongria (que exemplifica els canvis dels antics estats soviètics) i Grècia (que gestiona un gran patrimoni clàssic). S’hi estudia cada país de manera individual però des d’una perspectiva europea i es plantegen dues qüestions generals: 1. Quin paper atorguen els polítics als museus nacionals com a instruments per negociar la identitat, la diversitat i el canvi? i 2. Quines són les polítiques dels museus nacionals i com se situen com a institucions culturals i polítiques?

El segon informe, 'Voices from the Museum' analitza els comportaments dels visitants dels museus nacionals  i com poden esdevenir agents actius en la producció de coneixement i no només en consumidors dels missatges del museu. S’hi analitza la seva procedència, característiques socioeconòmiques, motivacions, com situen els objectes exposats dins les seves pròpies identitats individuals i col·lectives i  quins objectius els visitants creuen que haurien de desenvolupar aquests museus.

L’estudi consta de dos documents:


PDF Voices from the Museum: Survey Research in Europe's National Museums 
PDF Voices from the Museum: Qualitative Research Conducted in Europe’s National Museums 


Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris