A Interacció trobareu: Patrimoni, un projecte de xarxa participativa al voltant del patrimoni cultural

Patrimoni és un procés col·lectiu de revalorització del patrimoni cultural i dinamització ciutadana en entorns rurals. Es tracta d’una iniciativa del Programa d'Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castelló que pretén fer visible el patrimoni cultural, el seu valor i les possibilitats que té com a recurs per a la societat per formar una ciutadania crítica i responsable amb el seu patrimoni, compromesa amb el seu rescat, protecció, defensa i difusió.

El projecte està obert a la societat en general i a les seues necessitats. Patrimoni ofereix un espai de consulta i assessorament als tècnics, associacions i grups en el territori en temes relacionats amb el patrimoni cultural, el seu coneixement, interpretació i difusió. Com a laboratori, Patrimoni és una estructura horitzontal en la que les persones participants, en un pla d’igualtat,  proposen, planifiquen i desenvolupen accions comuns intergrupals i interlocals, basades en la reflexió i l’anàlisi del patrimoni cultural i les seues possibilitats.

Taller d'interpretació del patrimoni cultural a Xert (Baix Maestrat)

Patrimoni s’articula a partir dels seus grups de voluntaris al territori. Són persones que treballen per dinamitzar les seues poblacions utilitzant un recurs tan potent com es l’estudi i difusió del seu patrimoni cultural. Actualment, Patrimoni està actualment format per 11 projectes de la província de Castelló i del sud de Tarragona que treballen temes de recuperació i difusió del seu patrimoni cultural local i per tot un conjunt de persones que recolzen i participen en el projecte i les seues activitats. En aquest escenari, Patrimoni ofereix una oportunitat per a afavorir l’apoderament dels grups tant interna com externament perquè puguen ser reconeguts als seus municipis i que les seues accions siguen seguides i compartides per tots els seus veïns i veïnes.

Visita a la Ruta dels Molins d'Ares del Maestrat (Alt Maestrat)

El desenvolupament d’un context comú es l’essència del projecte. Patrimoni és participació horitzontal real en xarxa. Un procés per apoderar la ciutadania perquè puga desenvolupar-se individual i col·lectivament com a éssers responsables i crítics amb la realitat que els rodeja.  Una dinamització orientada cap al sorgiment de processos al territori i en la seua connexió per establir una xarxa de coneixement col·laborativa al voltant del patrimoni cultural.

----

Web del projecte: http://patrimoni.uji.es/

Per conèixer millor la Universitat Jaume I i el Programa d’Extensió Universitària: http://www.uji.es/ http://www.uji.es/CA/serveis/sasc/ext-uni/ http://www.paisrural.es/

twitter: @angelportoles hashtag: #patrimoniuji

Podreu conèixer en directe el projecte "Patrimoni"  a les Jornades Interacció dels propers 8, 9 i 10 de maig. Consulteu el programa complet de les jornades aquí