Presentació del recull d'estudis d'Eduard Miralles, un compendi del seu llegat en l’àmbit de les polítiques culturals.
Amb la publicació de "Eduard Miralles. La cultura com a passió", es posa en valor la contribució d’Eduard Miralles a la configuració de les polítiques culturals a Catalunya.
El Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC) ha col·laborat en la publicació «Eduard Miralles. La cultura com a passió» que ha publicat el Consell Nacional de les Arts i la Cultura (CoNCA) i que s'ha presentat el dimecres 3 d'octubre a l'Auditori del Pati Manning.
Durant molts anys, l'Eduard Miralles va ser una veu imprescindible en les reflexions sobre polítiques culturals locals i sobre cultura i desenvolupament a Catalunya, a Espanya i a escala internacional.
Entre d'altres funcions, l'Eduard va dirigir el Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC) entre 1996 i 2004, i va coordinar diverses edicions de la biennal Interacció, un espai de reflexió i debat sobre les polítiques culturals que encara perdura; posteriorment va treballar com a assessor de Relacions Culturals de la Diputació de Barcelona. Des del 2008, a més, era el president de la Fundació Interarts, on va seguir contribuint a les reflexions sobre polítiques culturals i cooperació cultural internacional.
L'acte va comptar amb la presentació de Vinyet Panyella i Gemma Carbó i la conversa entre Jordi Baltà, consultor i investigador en polítiques culturals, Mikel Etxebarria, gestor cultural; Laia Gargallo i Piracés, cap del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC), i Jordi Pascual, coordinador de la Comissió de Cultura de la xarxa mundial de Ciutats Unides i professor de drets culturals i mundialització a la UOC i la Universitat de Girona.
Així mateix, va comptat amb el delegat de Drets culturals de l'Àrea de Cultura, Dani Granados, que va subratllar que Miralles creia en "la transformació del món des de la cultura" i va ser una figura clau "per assentar les bases per a la millora de la societat des del desenvolupament de les polítiques culturals".
Per finalitzar, diferents professionals com ara Alfons Martinell, Luis Ben, Juana Escudero, Roberto Gómez de la Iglesia, Jorge Fernández, Lluís Bonet o María Victoria Alcaraz comparteixen les seves vivències i aprenentatges amb Eduard Miralles.
Jordi Baltà, Mikel Etxebarria, Laia Gargallo, actual directora del CERC, i Jordi Pascual.
El contingut d’aquest lllibre s’articula en tres parts clarament diferenciades. Una primera tracta del seu ideari i sobre el seu recorregut institucional, de la qual han tingut cura Jordi Font i Jordi Baltà, respectivament. El segon apartat del llibre, i el més voluminós, abasta gairebé una trentena de textos de Miralles. La lectura del conjunt dels textos publicats en aquest volum mostra, altrament, l’evolució dels principis i dels indicadors al llarg del temps i dels canvis, sempre amatent als focus irradiadors d’interès socials, temàtics i de noves orientacions i tendències de les polítiques culturals. El tercer apartat del llibre, indispensable per a una obra com aquesta, transcorre per la biografia de Miralles, de manera que permet situar-lo en cadascuna de les etapes de la vida professional en relació amb el conjunt dels seus escrits i amb els diferents contextos de la seva actuació.
La presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, va destaca que "la publicació d’aquest volum per part del CoNCA obeeix a l’interès i a la voluntat de contribuir al coneixement sobre el context i la construcció d’una part del pensament cultural de Catalunya al llarg de les quatre darreres dècades, en el qual Eduard Miralles va ser un influent i sòlid capdavanter."
Complementant la publicació del llibre, el CERC ha fet accessible part de la col·lecció del Fons Eduard Miralles i Ventimilla, dipositat al Centre d’Informació i Documentació del CERC, permetent accedir en línia a més d’un centenar de registres bibliogràfics de la seva autoria. Aquest fons és una eina valuosa per a investigadors i professionals interessats en aprofundir en les seves idees i treballs.
Podeu consultar el llibre i el Fons Eduard Miralles aquí: cercles.diba.cat
Accediu a la gravació de la presentació del llibre
_________________________________________________________________________________________