Un viatge audiovisual amb l’exposició itinerant MEMEX

L’exposició itinerant MEMEX serà a Lisboa, París, Gènova i Barcelona. Està oberta al públic i és gratuïta.


L’exposició itinerant MEMEX serà un lloc on descobrir i experimentar la IA per a la inclusió social. Estarà present a 4 ciutats europees: Lisboa (19-29 de setembre), París (5-13 d’octubre), Gènova (20 d’octubre – 1 de novembre) i Barcelona (9 de novembre – 23 de desembre). L’exposició mostrarà els resultats obtinguts pel projecte MEMEX, finançat per la UE, l’objectiu de la qual és promoure la cohesió social mitjançant eines intel·ligents i interactives, com l’aplicació de realitat augmentada MEMEX per a telèfons mòbils. L’entrada a l’exposició serà gratuïta a tots els llocs i estarà oberta al públic.


 


 

El projecte MEMEX es va iniciar el 2019 per desenvolupar tecnologies d’intel·ligència artificial i realitat augmentada capaces d’ajudar a la inclusió social de persones que corren el risc de ser marginades, promovent les seves històries personals vinculades al patrimoni cultural a través d’eines digitals. El principal assoliment del projecte està representat per un nou prototip d’aplicació mòbil que ha estat provat amb els residents més vulnerables del districte 19 de París, amb les dones migrants de Barcelona i amb els migrants de primera i segona generació de Lisboa. Coordinat per l’Institut Italià de Tecnologia (Gènova, Itàlia), el projecte ha estat finançat per la Unió Europea en el marc del programa “Horitzó 2020” amb gairebé 4 milions d’euros durant 3 anys i hi han participat instituts de recerca, ONG i empreses d’Itàlia, Espanya, Portugal, Irlanda, França i Bèlgica.


 

A Lisboa, Barcelona i París, els participants van emprendre un viatge de narració digital amb els socis del projecte MEMEX per reforçar valors d’inclusió i participació cultural. Els participants van visitar el patrimoni local a través de visites guiades, van reflexionar sobre aquests llocs, van identificar els temes i van escriure les seues històries, co-creant també històries audiovisuals. La seva participació va ser clau per reinterpretar el patrimoni existent i co-crear-ne significats plurals.

L’exposició MEMEX mostrarà algunes de les històries audiovisuals recopilades, compartint-les amb el públic de 4 ciutats europees. Lisboa (9-19 de setembre) al Pharmacy Museum, París (5-13 d’octubre) Rosa Lab, Gènova (20 d’octubre-1 de novembre) durant el festival de la ciència “Festival della Scienza”, i Barcelona (9 de novembre-23 de desembre) durant el Loop Festival.

Els visitants se submergiran en un viatge audiovisual en el qual coneixeran les històries creades pels participants de la comunitat sobre el patrimoni cultural de les seves ciutats i la seva relació amb ell. L’exposició també permetrà al públic conèixer el que ocorre “després de les càmeres” del projecte MEMEX: la creació i gestió de les activitats pilot, la metodologia de narració digital amb l’audiència i la co-creació dels prototips de l’aplicació.


 

“Vaig descobrir tot el que m’havia intrigat durant anys a Rosa Parks, i que veia des del meu balcó. Des d’aleshores es va convertir en el meu passeig habitual” – Cita d’un narrador de París.

“L’emigrant és el que busca viure plenament i per això, bé val una bona dosi de curiositat” – Cita d’un narrador de Barcelona.

“I perdut en el paisatge, en una malla de cables elèctrics, anant cap a la Rua do Alecrim, va pensar: "Quina estàtua era? Devia ser algú important” – Cita d’un narrador de Lisboa.


El projecte MEMEX està coordinat per l’Institut Italià de Tecnologia (Itàlia). El consorci està integrat per: Institut de Tecnologies Interactives – LARSyS (Portugal), Noho (Irlanda), EY (Itàlia), Michael Culture Association (Bèlgica), Interarts (Espanya), ECCOM (Itàlia), Mapa das Ideias (Portugal), Universitat Ca’ Foscari de Venècia (Itàlia), Dédale (França), CNRS – Centre National de Recherche Scientifique (França).


 

Enllaços d’ interès:

MEMEX a les xarxes socials: @MemexProject


 


 

____________________________________________________________________