La pandèmia impacta de ple als creadors de carrer
El sector de les arts de carrer està molt tocat per l'anul·lació d'actuacions per la pandèmia. La forta caiguda d'activitat i d'ingressos ha colpejat uns artistes que ja treballaven a precari. Ara alerten que el futur d'aquest sector està en perill.
Així ho recull l’informe que ha publicat la Fundació Carulla, creat en aliança amb les organitzacions Street Art Manifiesto i l’Associació Plataforma Arts de Carrer. Una enquesta que recull les respostes de 300 creadors actius i que posa xifres a l’impacte de la pandèmia en un sector, els de les arts de carrer, ja de per si fràgil i precari.
La cancel·lació de fires, festivals i festes majors ha provocat una dràstica caiguda d'activitat. I això malgrat els malabarismes per mantenir festivals com el Trapezi de Reus, el Sismògraf d’Olot o la Mercè, al carrer tot i fer-ne una versió reduïda Per a una tercera part dels artistes (un 34%), l’activitat s’ha reduït en més d’un 80%. Per a una quarta part (un 25%) entre el 50 i el 80% i un 12% han deixat de treballar. Això s’ha traduït en una preocupant reducció d’ingressos. En l’últim any, el 90% dels artistes han cobrat per sota del salari mínim o n’han quedat molt lluny. Un 20% no ha tingut cap ingrés. Un 46% ha guanyat menys de 500 euros al mes i un 25%, entre 500 i 1.000 euros. I això que la majoria complementa la seva activitat artística amb altres feines, com la docència. L’impacte més gran és per als artistes més joves, sobretot dones.
Per disciplines, els artistes que han patit una reducció més acusada de l'activitat professional han sigut els que es dediquen, en primer lloc, a les arts escèniques (un 63%), tot i que el descens en les activitats musicals també ha sigut notable (61%).
La majoria veuen un futur molt negre i carregat d’incerteses que posen a la corda fluixa un sector que omple els carrers de vida i posa la cultura a l’abast de tothom.
Lectura del manifest de Street Arts Manifesto el juny 2021 | Fundació Carulla
La Fundació Carulla, preocupada per l'estat d'aquest sector va llançar al mes de juliol del 2020 la convocatòria de beques SOS CULTURA,, un programa extraordinari dotat amb 100.000 € amb l'objectiu d'ajudar a pal·liar la crisi causada per la pandèmia del covid-19 en l'àmbit cultural. Es van destinar una vintena de beques de 4.000 euros cadascuna a les creacions artístiques en l'espai públic, complementades per quatre beques de l’Editorial Barcino, vinculada també a la fundació.
___________________________________________________________________________________________________________
Descàrregues de l'Informe complet:
L’impacte de la covid a les arts de carrer (2021). Fundació Carulla. http://bit.ly/3jJm6Fp
___________________________________________________________________________________________________________