El paradigma de la creativitat, la invasió de la tecnologia i la crisi en el pensament entre les novetats bibliogràfiques


Novetats bibliogràfiques del Centre d'Informació i Documentació (CIDOC) del CERC que inclou una tria de les novetats editorials aparegudes al mercat durant els darrers mesos i incorporades al catàleg del Centre.

Recordeu que també podeu consultar totes les novetats a CERCLES, el catàleg del CIDOC. 


 

Scènes locales, clusters culturels et quartiers créatifs : les ressorts et enjeux territoriaux du développement culturel

Emin, S., Schieb-Bienfait, N. (dir.)

Scènes locales, clusters culturels et quartiers créatifs : les ressorts et enjeux territoriaux du développement culturel

Rennes : Presses Universitaires de Rennes, 2019 - ISBN: 9782753578104

Aquest llibre reuneix diverses investigacions al voltant de l’atractiu dels territoris en relació amb la planificació i desenvolupament econòmic, amb l’escena cultural local com a fil conductor. El seu objectiu principal identificar les diverses formes de valors que es destil·len de les activitats culturals lligades a un territori localitzat, aprofundint en els reptes de les agrupacions d’actors culturals i creatius, per entendre millor els mecanismes que expliquen les dinàmiques econòmiques, culturals, socials i territorials.


 
 
 ______________________________________________________________________________________________________________

 
 

The Future we choose : surviving the climate crisisFigueres, C., Rivett-Carnac, T.

The Future we choose : surviving the climate crisis

New York : Alfred A. Knopf, 2020 - ISBN: 9780525658351

Com serà la Terra si no comencem a actuar des d’ara mateix per fer front al canvi climàtic? Aquesta obra pretén sensibilitzar sobre aquesta qüestió, dibuixant dos escenaris futurs ben diferents per a la vida en 2050. El primer presenta el món si no complim els objectius climàtics dels Acords de París, i el segon, un planeta neutre en carboni i regeneratiu. Es tracta, en definitiva, d’una crida a l’acció climàtica durant la pròxima dècada.


 
 _______________________________________________________________________________________________________________________
 
 

Granjon, F., Guyot, J., Magis, C.

Matérialismes, culture et communication : Économie politique de la culture, des médias et de la communication

Paris : Presses des Mines, 2019 - ISBN: 9782356715654

Aquest llibre, que forma part del projecte “Matérialismes, culture et communication”, ret homenatge als investigadors de l’àmbit de l’economia política de la comunicació. Com afirmen els autors, pretén suplir la carència de crítica dels economistes marxistes amb els mitjans de comunicació i obrir-se a altres corrents epistemològiques properes.


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

Experiencias inmersivas culturales. Formatos y tendencias

Grevtsova, I., Sibina, J.

Experiencias inmersivas culturales. Formatos y tendencias

Alemania : Books on Demand, 2020 - ISBN: 9788413262277

Aquest manual analitza el ventall existent en matèria d’experiències culturals immersives que s’han provat més exitoses. A tall de guia pràctica, pretén guiar els gestors culturals vinculats al patrimoni a aprofundir en aquest camp i, d’altra banda, ajudar els experts en IT i noves tecnologies a comprendre millor les necessitats dels públics de la cultura. Una obra interessant per avançar cap al museu del futur més pròxim.


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Advanced introduction to the creative city

Landry, C.

Advanced introduction to the creative city

Cheltenhamy, UK : Edward Elgar, 2019 - ISBN: 9781788973496

Al llarg de les pàgines d’aquest llibre, Landry, inventor del concepte de “ciutat creativa”, s’allunya cada vegada més del seu concepte original i reflexiona sobre què ha de ser una ciutat, amb la seva ànima i identitat, sobre la seva relació amb la creativitat o el problema de la gentrificació. El seu objectiu és inspirar els responsables en planificació, gestió cultural o polítiques en la construcció de ciutats més creatives i més habitables.


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

La haine de la culture : pourquoi les démocraties ont bessoin de citoyens cultivés

Liessmann, K. P.

La haine de la culture : pourquoi les démocraties ont bessoin de citoyens cultivés

Malakoff : Armand Colin, 2020 - ISBN: 9782200627928

Tout le monde parle de culture, de formation, d’éducation.

Liessmann denuncia la invasió de les noves tecnologies i l’economia en l’educació, en detriment de les humanitats, l’abandonament de la literatura i la reflexió, de com el sistema educatiu aposta ara per les competències i els continguts purament utilitaris, destinat a resoldre tots els problemes de la societat actual. Aquest recull d’articles apunta al rebuig creixent a la formació clàssica dels ciutadans i a les conseqüències que això té per a la llibertat i la democràcia.


 

__________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Décider en culture

Lowies, J.

Décider en culture

Fontaine : Grenoble : UGA, PUG, 2020 - ISBN: 9782706147142

Com decidir democràticament la cultura pública? Aquesta obra lamenta la pèrdua de la cultura en l’educació, reduïda a la mera adquisició d’habilitats, i les seves conseqüències en la pèrdua de legitimitat dels estats en matèria d’acció cultural. L’autor ataca al que anomena “la barbàrie intel·lectual” d’Internet, analitza el suposat odi al coneixement clàssic i advoca per la defensa de la Il·lustració.


 
 __________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Cultural analytics

Manovich, L.

Cultural analytics

Cambridge, Massachussetts : The MIT Press, 2020 - ISBN: 9780262037105

Aquest llibre, signat pel fundador del camp de l’analítica cultural, estudia els mitjans de comunicació contemporanis i la seva relació amb la ciència de les dades i presenta conceptes i mètodes per a l’anàlisi computacional de les dades culturals i la visualització d’aquestes dades. Il·lustrat amb exemples, explica com convertir els processos culturals en dades computacionals, així com mètodes per analitzar conjunts de dades d’imatges i vídeos en una societat marcada per la lògica dels algoritmes.


 __________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Esto lo hago yo : residencias de arte en la escuela

Morales, E. (ed.)

Esto lo hago yo : residencias de arte en la escuela

Madrid : Catarata, 2020 - ISBN: 9788413521176

Aquest llibre recull diverses experiències de residències artístiques que s’han dut a terme durant l’última dècada en l’àmbit espanyol, que mostren la pluralitat de plantejaments dels diversos programes analitzats. L’obra es fa ressò de l’evolució del paradigma de l’ensenyament de l’art en l’escola, de com s’ha avançat de processos curts caracteritzats per certa manca de pensament en la pràctica artística cap a processos més llargs, col·laboratius i complexos.


 
 __________________________________________________________________________________________________________________________________


 

Les imaginaires numériques au musée ?

Sandri, E.

Les imaginaires numériques au musée ?

Paris : MkF, 2020 - ISBN: 9791092305647

Els debats entorn de la introducció de la tecnologia digital en els museus, entre l’entusiasme i el temor, troben en aquesta obra el seu espai. Es tracta d’una eina útil per als professionals del món museístic en la difícil tasca d’introduir la tecnologia en els museus que suggereix diverses formes de mediació cultural durant aquest procés.


 
 
 
 __________________________________________________________________________________________________________________________________

 
Podeu demanar més informació i/o consulta bibliogràfica a través del correu electrònic cidoc@diba.cat ó el Servei de consulta bibliogràfica en línia.

Ja és possible la consulta presencial del fons documental del CIDOC.

Obrim de dilluns a divendres, de 10h a 14h, amb cita prèvia