Ponsa: «Quan les autoritats sanitàries s’expressen de forma tan contundent, un polític ha de saber entomar el que toca»
ACN Barcelona |2 novembre 2020
La Consellera reitera que l'horitzó per la "represa" cultural passa per tornar a una Rt inferior a 1
La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha explicat aquest dilluns als grups parlamentaris el tancament de l’activitat escènica i els cinemes com un mal inevitable davant l’agreujament dels indicadors sanitaris. "Quan les autoritats sanitàries s’expressen de forma tan contundent, un responsable polític ha de saber entomar el que toca”, ha assumit la consellera davant les crítiques de diversos grups parlamentaris. Ponsa confia que la “represa” arribi aviat, però ha recordat que no serà abans que la velocitat de propagació (Rt) del coronavirus baixi fins a 0,9. Des del Parlament la consellera ha confirmat que el Consell Executiu de dimarts aprovarà la partida extraordinària de 17,2 milions en “ajudes directes” al sector “per cada mes d’aturada”
Segons ha detallat la consellera, sumant els 26 milions d’increment del pressupost del Departament que es van aconseguir al setembre i a l’octubre i els 17,2 actuals, el sector disposa de 43,2 milions d’increment pressupostari. Ponsa ha concretat que els 17,2 milions “s’han treballat el cap de setmana perquè aquest dimarts puguin anar a Govern i estar disponibles per a tot el sector”. Sobre la seva destinació, ha precisat que els diners s’incorporaran a les noves línies d’ajuts, permetran ampliar línies anteriors i que també “puguin cobrir algun àmbit que fins ara no ha tingut suport”. Els nous ajuts es destinaran a cobrir despeses i a compensar la disminució d’ingressos.
A més a més, ha anunciat que hi haurà una segona convocatòria d’ajudes a artistes que han vist aturada la seva activitat laboral; una nova convocatòria de creació d’ajuts a professionals tècnics (ja se n’havia obert una amb “certes dificultats” d’accés); una convocatòria de suport als festivals de música i teatre oberts actualment; i també suport a les sales de concerts. També ha avançat que hi haurà un suport a les publicacions per la pèrdua de la difusió, i una compensació als ajustos d’aforament. “Estem treballant a fons per agilitzar aquests procediments”, ha afegit.
La cultura, bé essencial
Bona part de les crítiques a la consellera en la Comissió de Cultura han apuntat a la debilitat de la declaració de la cultura com a bé essencial, davant l’evidència del tancament dels espais escènics i cinemes quan els indicadors sanitaris han empitjorat.
Ciutadans, PSC, la CUP i fins i tot el diputat de Junts per Catalunya, Francesc Ten, han qüestionat la decisió del Govern al respecte. “Els diputats hem de ser valents i dir que ens hagués agradat que la solució no fos aquest tancament”, ha manifestat Ten.
L’oposició li ha retret a més a la consellera que no s’hagi elaborat un marc normatiu que doni cos a la declaració i per garantir els drets d’accés de la ciutadania a la cultura. Ponsa ha rebatut que “l’essencialitat de la cultura ha permès que segueixin oberts museus, centres d’arts, arxius, llibreries i galeries amb aforaments més limitats”, ha remarcat.
D’altra banda, s’ha sumat al lament per la suspensió temporal de l’activitat escènica i dels cinemes: “La vam lluitar amb tots els mitjans i fins al darrer moment” perquè romanguessin oberts teatres i cinemes, però va caldre respectar les dades sanitàries”, ha defensat.
El “desllorigador” de les sales de concerts
“També volem ser realistes i falten coses per fer”, ha assumit la consellera, que ha dit que es treballarà en la reobertura de les sales en viu, i que no es va poder incloure en la modificació dels aforaments, però que no se n’obliden del tema perquè saben que és “clau”. “Sabem que les sales han estat molt proactives associant-se i fent els concerts que han fet”, ha dit Ponsa, que ha assegurat que seguiran insistint i no deixaran aquest sector “tan important”, però ha admès que des del Departament no han aconseguit “trobar el desllorigador” a la seva situació.
Campanya interrompuda
D’altra banda, Ponsa ha anunciat que s’havia de llançar a primers de novembre una campanya de comunicació per incentivar el consum cultural, però que per l’aturada per la pandèmia s’ha parat i acompanyarà una nova represa. “L’estem repensant una mica perquè sigui realment efectiva, i pensem que serà un bon element per incentivar el foment de l’activitat cultural”, ha dit. A banda, ha anunciat una nova línia de subvenció enfocada al retorn dels visitants als espais museístics, que animi la ciutadania a visitar aquests espais.
Reunions amb el sector
Ponsa ha detallat que des del Departament s’han reunit amb el sector: “Hem acordat que treballem plegats per concretar actuacions i que ningú quedi fora dels ajuts del sector; el nostre compromís amb sector cultural és absolut”, ha reiterat. A més, ha defensat que en aquest escenari l’actitud de la Conselleria ha de ser de lideratge, i que el que els reclama el sector és la seguretat jurídica i l’estabilitat.
Ha concretat que des de l’inici de la pandèmia s’han reunit amb “les 250 persones més importants de la cultura”, i des de dijous passat s’estan fent reunions per escoltar els sectors afectats pel tancament: “No hem deixat de parlar o de reunir-nos amb ningú que ens ho hagi demanat”, ha dit la consellera, que a més a més ha celebrat que en aquest temps han treballat de forma coordinada amb les entitats, i també ha destacat la seva alineació amb la regidoria de cultura “des del poble més petit fins a l’Ajuntament de Barcelona” amb reunions constants.
La consellera també ha defensat la necessitat d’un canvi de paradigma en els pressupostos culturals: “Posem-nos tots d’acord i així governi qui governi hi haurà un compromís, i mantinguem-lo”. A banda, ha citat l’establiment d’unes bases d’una llei de mecenatge, per buscar noves línies que facin que la cultura tingui “el finançament que mereix”.
*****