Les conseqüències de la pandèmia en la cultura

Les conseqüències de la pandèmia en la cultura a casa nostra són greus i de conseqüències tràgiques. I  una vegada més cal repetir-ho, que la cultura és un dret i un bé social. 

Aquí teniu un recull de les reaccions a la premsa de la primera setmana de novembre. 


 

El tancament d’espais culturals és una acció vistosa, que crea la falsa il·lusió d’estar prenent mesures contundents, amb un cost social i econòmic relativament assumible pel govern."
 

Forés Juliana. J. (2020, novembre 8). La litúrgia d’Alba Vergés. O l’escassa diferència entre un ofici religiós i una representació escènica. Núvol. Recuperat de https://www.nuvol.com/teatre-i-dansa/la-liturgia-dalba-verges-133258
 

Una missa a la Sagrada Família amb més de mig miler de persones dins d'un espai tancat i, en el cas dels capellans, sense mantenir la distància de seguretat ha incendiat el món de la cultura, que viu la segona setmana consecutiva amb els teatres, els auditoris i els cinemes del tot tancats (i des de fa més de set mesos, les sales de concerts).
 

Serra, L. (2020, novembre 7). Per què les esglésies estan obertes i els teatres no?: Una missa a la Sagrada Família amb 600 feligresos indigna el sector cultural. Ara. Recuperat de https://www.ara.cat/cultura/que-esglesies-obertes-teatres-no_0_2559344243.html
 

Els feligresos a la Sagrada Família en la beatificació de Joan Roig Diggle el 7 de novembre del 2020 / ACN

 Els feligresos a la Sagrada Família en la beatificació de Joan Roig Diggle el 7 de novembre del 2020 / ACN
 

Necessitem institucions amb mecanismes de governança renovats, que puguin treballar amb calma, protegides dels vaivens polítics, ben dimensionades, protectores del seu principal capital –l’humà, els seus equips–, el treball de les quals no sigui avaluat únicament amb obsoletes mètriques quantitatives."
 

Ribas Tur, A. (2020, novembre 7). Alerta roja als museus d'art contemporani de Barcelona: La manca de recursos, d'estratègia i de coordinació posen en entredit mitja dotzena de centres. Ara. Recuperat de https://www.ara.cat/cultura/museus-contemporani-barcelonins-alerta-roja-crisi_0_2559344232.html
 

La crisi causada per la pandèmia de coronavirus estreny i els repartiments d’aliments per a gent de l’espectacle augmenten. Per primera vegada #ActuaAjudaAlimenta, organització solidària que cobreix necessitats bàsiques de treballadors de l’espectacle, va posar ahir el focus en la dansa. «Hem repartit 130 cistelles, més que mai», indica Sergi Cochs, impulsor d’aquesta iniciativa que durant la pandèmia ha entregat aliments ja cinc vegades a músics, tècnics, actors..."
 

Cervera, M. (2020, novembre 6). Actors i ballarins al pou per la Covid:"Fa sis mesos que no tinc ingressos i Hisenda m'ha embargat". El Periodico. Recuperat de https://www.elperiodico.cat/ca/oci-i-cultura/20201105/coronavirus-actors-ballarins-ruina-8190425
 

Com afecta el nou tancament a la cultura? | betevé

Com afecta el nou tancament a la cultura? | betevé
 

No pot ser. De cap manera. Fa mesos que la cultura ha enfilat la via ràpida d’accés a la indigència."
 

Carreras Aubets, Anna. (2020, novembre 6). Cultura en calces. El PuntAvui. Recuperat de http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1874279-cultura-en-calces.html
 

Treballadors de la cultura de Catalunya, convocats pel Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!), l’Associació de Tècnics de l’Espectacle de Catalunya (ATEC) i el sindicat de tècnics Tecnicat, s’han concentrat davant el Departament de Cultura per a reclamar més ajuts econòmics que compensin les restriccions per la covid que els impedeixen de treballar."
 

Redacció. (2020, novembre 5). 'No ens morirem de covid, ens morirem de gana': treballadors de la cultura demanen més ajuts pel sector. Vilaweb. Recuperat de https://www.vilaweb.cat/noticies/no-morirem-de-covid-morirem-de-gana-treballadors-de-la-cultura-reivindiquen-mes-ajuts-pel-sector/
 

Fotografia: Albert Salamé
 

Perquè tothom afectat tingui una resposta ràpida, el Departament ha habilitat al web Culturarespon; “un canal obert perquè ningú no es quedi sense resposta”
 

Montañés, J.À. (2020, novembre 5). La Generalitat donarà 750 euros a tots els treballadors de la cultura afectats pel tancament del sector. El Pais.cat. Recuperat de https://cat.elpais.com/cat/2020/11/05/cultura/1604589283_041535.html
 

La crisi causada per la pandèmia de coronavirus estreny i els repartiments d’aliments per a gent de l’espectacle augmenten. Per primera vegada #ActuaAjudaAlimenta, organització solidària que cobreix necessitats bàsiques de treballadors de l’espectacle, va posar ahir el focus en la dansa. «Hem repartit 130 cistelles, més que mai», indica Sergi Cochs, impulsor d’aquesta iniciativa que durant la pandèmia ha entregat aliments ja cinc vegades a músics, tècnics, actors..."
 

Cervera, M. (2020, novembre 6). Actors i ballarins al pou per la Covid: "Fa sis mesos que no tinc ingressos i Hisenda m'ha embargat". El Periodico. Recuperat de https://www.elperiodico.cat/ca/oci-i-cultura/20201105/coronavirus-actors-ballarins-ruina-8190425
 

Els sindicats consideren "insuficients i a vegades incompatibles" les mesures del govern espanyol (450 euros durant tres mesos per als treballadors culturals que hagin exhaurit l'atur) i la Generalitat (750 euros en un pagament únic). Mobilització laboral, i per tant no gremial ni sectorial, la manifestació ha servit també per recordar que les ajudes sectorials a les empreses no arriben als treballadors."
 

Cervantes, X. (2020, novembre 5). La consellera dona per fet que s'allargarà el confinament cultural:Treballadors culturals reclamen ajudes directes durant un acte davant la conselleria d'Àngels Ponsa. Ara. Recuperat de https://www.ara.cat/cultura/protesta-treballadors-cultura-be-essencial-conselleria_0_2558144301.htm
 

Treballadors de la cultura en una nova protesta davant el departament de Cultura aquest dijous / PAU CORTINA / ACN

Treballadors de la cultura en una nova protesta davant el departament de Cultura. Pau Cortina / ACN
 

Son instituciones como el TNC, el Lliure, el Liceu, el festival Temporada Alta y la orquesta Camara Musicae. O L’Auditori, quela semana pasada presentó su plataforma L’Auditori Digitaljusto el día que se anunciaba el cierre. Inmediatamente pudo emitir en directo sin público los conciertos de Joana Gomila y la OBC que tenía el fin de semana."
 

Barranco, J., i Chavarría, M. (2020, novembre 5). La pandemia impulsa los nuevos Netflix de la cultura: Teatros, festivales y orquestas de Catalunya encaran el nuevo cierre con cuidadas retransmisiones online y portales de espectáculos. La Vanguardia. Recuperat de: https://www.lavanguardia.com/cultura/20201105/49248651724/pandemia-tnc-lliure-liceu-auditori-temporada-alta-camera-musicae-cultura-digital-netflix.html
 

Último día en el Teatre Nacional Catalunya antes del cierre por coronavirus decretado por el Govern hace una semana (Llibert Teixidó)

Último día en el Teatre Nacional Catalunya antes del cierre por coronavirus decretado por el Govern. Llibert Teixidó
 

La cultura es identidad, nos une en la diferencia. Nos da vida y escribe nuestra historia, en las mejores circunstancias y en las peores. Pero la cultura la impulsan las personas. Setecientas mil en este país, que aportan el 3,2% al PIB nacional”...

Así arranca el manifiesto que este miércoles lanzaron y dirigieron al Gobierno unas 400 asociaciones profesionales y sindicales de la cultura, más algunas empresas, para demandar una cuota del Fondo de Recuperación Europeo equivalente a dicho porcentaje de su aportación a la riqueza.
 

García,F. (2020,  novembre 4). El mundo cultural reclama un 3,2% del Fondo de Recuperación Europeo: El sector recuerda que aporta ese mismo porcentaje al PIB y emplea a unas 700.000 personas. La Vanguardia. Recuperat de https://www.lavanguardia.com/cultura/20201104/49239981415/asociaciones-cultura-reclaman-3-2-fondo-recuperacion-europeo.html
 

Escena abans d’un concert d’Enric Montefusco, fotografiada pel seu tècnic de so Marco Morgione.

Escena abans d’un concert d’Enric Montefusco, fotografiada pel seu tècnic de so Marco Morgione.
 

La pandèmia fomenta el sentit únic, la unidireccionalitat. Ho veiem en com es dicten les lleis, ho complim als passadissos del metro, i ho sentim als concerts. Hackejar aquesta unidireccionalitat en la música passa per reivindicar el paper essencial del públic. Recordar-nos que malgrat la cadira tenim cos, i malgrat la mascareta tenim veu."
 

Pou, Edi (2020, novembre 4 ). Concerts-Covid: el cos i la cadira.  El Temps de les Arts. Recuperat de https://tempsarts.cat/concerts-covid-el-cos-i-la-cadira/
 

Un grup de treballadors de la cultura penjant una pancarta al Teatre Metropol de Tarragona

Un grup de treballadors de la cultura penjant una pancarta al Teatre Metropol de Tarragona
 
 

La cultura no guareix el cos. No és aquesta la seua faena ni ningú li ho demana. Però la cultura té cura del caràcter i les emocions de les persones. I en una situació tan excepcional com la que vivim això és d’una importància transcendental. La tensió a què ens trobem sotmesos també ha de ser tractada i també necessita l’esforç prioritari de la societat, ara, quan pitjor ho passa."
 

Partal. V. (2020, novembre 3). Cuidem la cultura per cuidar-nos tots: Precisament en un moment tan difícil com el que vivim, la cultura és una eina necessària per a refer-nos com a societat, VilaWeb. Recuperat de  https://www.vilaweb.cat/noticies/cuidem-la-cultura-per-cuidar-nos-tots/
 

Un país que no cuida els seus creadors i els seus artistes no és un país que pugui avançar correctament i és obvi que hem de posar-nos a treballar per tirar endavant un canvi de paradigma.” Isabel Vidal, gestora d’ADETCA."
 

Àrtic i Castarnado, E. (2020, novembre 3). Com afecta el nou tancament a la cultura?: Les arts escèniques, la música i el cinema es troben en una situació límit que el Govern intenta pal·liar amb 17,2 milions d'ajudes al sector. beteve.cat.   Recuperat dehttps://beteve.cat/artic/restriccions-cultura-novembre-2020/
 

El Círcol és un generador de cultura a través de les propostes pròpies i de les que arriben de fora de l’entitat a les quals dóna suport i en fa la difusió perquè puguin fer-se a Badalona."

Sabem que són temps difícils, que més que viure, ens toca sobreviure. I sobreviurem perquè ho hem fet fins ara. L’estat en què ho farem? Això ja és una altra cosa." 
 

Vives, J (2020 novembre 3). El Círcol, per posar un exemple: Els ateneus populars són part de l'entramat del teixit cultural que ara pateix l'estripada del coronavirus. Núvol. Recuperat de https://www.nuvol.com/teatre-i-dansa/per-posar-un-exemple-el-circol-131478
 

El sector ha llamado a las puertas de las instituciones públicas para pedir ayuda."

Son varios los ayuntamientos que se niegan a dar licencias por temor a contagios."
 

Enguix, S. (2020, novembre 3). Circos en el abismo: La mayoría de las 45 carpas españolas y sus 10.000 profesionales están en riesgo. La Vanguardia. Recuperat de https://www.lavanguardia.com/cultura/20201103/49177674851/circo-crisis-pandemia-coronavirus.html
 


 
 *****