Transformar el món en cultura
La seva missió és ben clara: transformar el món en cultura. I com fer realitat, ni que sigui una mica, aquesta ambiciosa utopia? Recopilant el ric i divers llegat cultural d’arreu d’Europa i facilitant-te el seu ús per a la feina, l’aprenentatge, la investigació o, fins i tot, per pur plaer. Europeana Foundation, una iniciativa cofinançada per la Unió Europea, és un recurs que dóna suport a la transformació digital del patrimoni cultural i que volem presentar a tots aquells membres de la comunitat que no n’hagin sentit a parlar.
La seva tasca es veu motivada per la creença que poder accedir a un patrimoni compartit fa que les persones se sentin més plenes, riques i realitzades. Per això dediquen bona part dels seus esforços a fer tan accessibles com sigui possible els continguts digitals dels vora 3.500 museus, biblioteques, galeries i arxius als quals donen suport. En definitiva, el que es busca és dotar aquests continguts d’una visibilitat que no tindrien fent-los públics únicament des de la pàgina web de cada institució en qüestió i, d’aquesta manera, posar-los en valor.
En relació a aquesta ingent tasca de valorització, una de les raons de ser que dona sentit a aquesta iniciativa europea, cal destacar el projecte Europeana Collections, un directori que permet explorar en línia més de 57 milions d’obres d’art, llibres, vídeos, sons i artefactes. Per tal que trobar el que ens interessa enmig de milions d’entrades no es converteixi en un malson pitjor que el d’haver de buscar una agulla en un paller, s’ofereixen diversos mètodes de cerca: des dels més comuns, com el de filtrar la cerca per temàtiques o mostrar primer les novetats, fins a d’altres més originals com ara localitzar les imatges en funció d’un color o tonalitat.
Ara bé, aquest no és l’únic projecte desenvolupat per Europeana, que també ha impulsat una gran varietat de programes en relació a la recerca, l’educació i les indústries creatives, entre d’altres.
En aquesta línia, un dels temes que predomina per sobre dels altres és el de l’impacte de la cultura, i més específicament el fet d’explorar eines que permetin mesurar un “impacte real”, que no es basi en la quantitat de clics, visites o “m’agrada” sinó en tres grans pilars:
- La cohesió social
- El canvi de comportament
- La innovació econòmica
Per aquest motiu s’ha elaborat Impact Playbook, un manual d’estratègia sobre l’impacte dirigit als equips de les institucions culturals amb la intenció de donar-los suport durant el procés de disseny de l’avaluació d’impacte dels seus equipaments, ja que, si bé és cert que aquest camp genera molt interès i es troba en constant creixement, sovint potser es veu com un tasca massa complexa.
Definitivament, Europeana pro és una interessant iniciativa que vetlla pels equipaments culturals des de la seva concepció més global; no tan sols per facilitar la feina dels que hi treballen sinó també per millorar l’experiència dels seus usuaris. Visitar el seu lloc web freqüentment pot ser útil a l’hora de conèixer nous recursos i estudis de cas amb els quals comparar-se i aprendre, mentre que fer un cop d’ull a l’Europeana blog i a les seves xarxes socials és la millor opció per mantenir-se al corrent de totes les notícies i novetats.
Aquí podeu descarregar l'Impact Book, dins el conjunt d'eines i recursos d’impacte a Europeana.
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 2428 lectures