La quinzena a Facebook: Polítiques culturals, patrimoni, innovació i indústries culturals.
Aquesta darrera quinzena hem compartit articles sobre polítiques culturals, cinema, museus i patrimoni, pensament, innovació i cultura digital al Facebook d’Interacció. Comencem, però, destacant els dos articles de més actualitat:
Sobre la cultura que ens violenta, Joan Minguet Batllori; "Perquè allò que ens violenta de debò no són els petits gestos que reclamen la llibertat, sinó tota l’estructura destinada a sotmetre’ns en el miratge d’una paret blanca darrere de la qual un seguit d’íncubes i súcubes moderns es riuen de nosaltres.”
Les darreres setmanes, Catalunya ha viscut un gran nombre de manifestacions de nord a sud. Però el que ha sorprès no ha sigut la queixa, sinó qui la feia i com. Quin és el rerefons cultural que s’amaga darrere aquests nois i noies? Un reportatge de Clàudia Rius sobre els referents culturals i socials dels joves que aquests dies s'estan manifestant.
Ferran Garcia Sevilla, al MACBA. Font: VilaWeb
Més enllà de l’actualitat més recent, un dels temes que està en l’ordre del dia del sector cultural és la innovació i l’ús d’eines digitals. La realitat virtual i el Big Data han estat els temes d’aquesta quinzena:
La realitat virtual pot captar l'experiència d'estar en un museu? Un experiment permet conèixer com la gent respon emocionalment al fet d'estar en un museu virtual en comparació amb un museu real.
Del que ens diuen les dades, vam poder veure l’interessant us del big data per analitzar desigualtat de gènere en les arts. A l’article ‘She said more’ s’analitzen més de mig milió d’articles publicats al llarg de gairebé vint anys per mostrar els desequilibris de gènere als mitjans de comunicació.
En el camp dels museus, destaquem un tema a l’alça, l’Arts en Salut.
Sobre les possibilitats i l’experiència de millorar el benestar mental a les sales d’un museu, en parla a l’article ‘Cuidem la salut mental en el Museu d’Art de Cerdanyola’, Lourdes Lopetegui, que és psicòloga i ens explica l’experiència d’organitzar una activitat al museu per a un grup de persones afectades d’ansietat i agorafòbia.
Museu d’Art de Cerdanyola. Font: Blog Museu Nacional d'Art de Catalunya.
En relació a l’àmbit del patrimoni, però, cal alertar de l’amenaça que, segons aquest article, pateix el llegat arquitectònic per part de les administracions públiques, que “incompleixen sistemàticament per acció o omissió amb la seva obligació constitucional de defensa i perservació´del Patrimoni Cultural”: Las Administraciones “son cómplices en la destrucción del patrimonio cultural”.
El ritme de les notícies d’interès de l’actualitat no ens ha d’impedir reflexionar i qüestionar-nos les coses. Per això, recuperem les entrevistes als filòsofs Peter Sloterdijk, “La vida actual no invita a pensar”, i Rob Riemen, “Como el cáncer con el cuerpo humano, el fascismo es inherente a la democracia.”
Pel que fa al camp del cinema a casa nostra, recuperem un article referent a l’estudi de Francesc Villalonga i promogut per l’Acadèmia del Cinema Català, que ens alerta que només el 9,8% de municipis catalans compten amb un cinema actiu i constata el desequilibri territorial en l’oferta cinematogràfica.
Tanquem el recull amb un article que considerem clau, en relació amb les polítiques culturals: segons McFadyen “El capitalisme ha conquerit el món de les arts… però no té perquè seguir així”. Llegiu l’article per conèixer l’opinió de l’autor sobre el que són actualment les indústries creatives.
Podeu seguir la pàgina de Facebook d'Interacció o aquí al proper repàs, d'aquí a dues setmanes!
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 1294 lectures