Exposicions de ciències: curadoria i disseny, comunicació i avaluació
A. Filippoupoliti | MuseumsEtc
«Science Exhibitions» es tracta d’una obra composada per dos volums que inclou reflexions teòriques i casos pràctics per millorar la divulgació de la ciència entre el gran públic a través de mitjans nous i tradicionals. L’objectiu és proporcionar experiències d’èxit en la concepció, disseny, comunicació i avaluació d’exposicions de divulgació científica, activitats educatives i recursos d’aprenentatge.
En l’obra, s’hi plantegen qüestions clau que han de superar els museus a l’hora d’explicar la ciència, com què cal tenir en compte a l’hora de transformar els fets científics en exposicions o com aquestes poden esdevenir una eina més efectiva a l’hora de narrar la ciència.
Cada volum inclou una vintena d’assaigs d’experts de diverses disciplines (historiadors de la ciència i de l’art, sociòlegs, arquitectes, museòlegs i artistes) procedents d’arreu del món, com Austràlia, Brasil, França, Alemanya, Singapur, Nova Zelanda, Regne Unit, Canadà, Grècia, Itàlia, Portugal i Mèxic.
El primer volum, titulat «Curation and design», se centra en els aspectes relacionats amb el comissariat de les exposicions i incideix en examinar el potencial i els límits de les exhibicions tridimensionals com a instrument de divulgació del coneixement científic. Les contribucions es divideixen en cinc apartats que aborden els temes següents: l’exhibició de la ciència des d’una perspectiva històrica, com comunicar visualment els descobriments científics, com convertir l’exposició en un laboratori de recerca, la interrelació entre art i ciència i, finalment, aspectes relacionats amb el disseny d’exposicions, la interactivitat i la experiència dels visitants.
El segon volum, «Communication and evaluation», inclou contribucions que fan referència als aspectes pràctics que envolten la creació d’una exposició així com a la seva avaluació. Els casos pràctics inclosos il·lustren exposicions de matemàtiques, física, medicina, nanotecnologia, ciències naturals, biologia i paleontologia, enginyeria o tecnologia de xarxes. Les contribucions d’aquest volum s’agrupen en tres apartats: com involucrar als nous públics; com definir, crear i comunicar una exposició científica; i estratègies i tècniques d’avaluació.
L’obra ha estat editada per Anastasia Filippoupoliti, historiadora de la ciència, museòloga i professora d’educació museística a la Democritus University of Thace (Grècia).
Podeu consultar aquests llibres al Centre d’Informació i Documentació
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 2650 lectures