L’explotació respectuosa del paisatge com a recurs econòmic
Joan Nogué, Laura Puigbert, Gemma Bretcha, Àgata Losantos| Observatori del Paisatge de Catalunya
“El paisatge és cada cop més una peça clau del desenvolupament local i un recurs econòmic de primer odre”, el llibre es centra en la generació de valor afegit que pot aportar el paisatge al món empresarial. El paisatge es presenta com un caràcter distintiu d’alguns projectes i que, a més a més, dota de sentit i coherència a la proposta.
Desprès del seminari internacional amb el mateix nom del llibre, «Paisatge, economia i empresa», s’edita aquest volum dins la col·lecció «Plecs de paisatge». Tot i que es podria caure en l’error de pensar que el resultat d’aquest text llibre és l’apologia de l’explotació paisatgística, no és nomes això. L’era postmoderna ha estat marcada per processos de comercialització de les geografies basats en el consum visual del paisatge, aquesta es una realitat. Però, també hi ha altres possibilitats, ja que aquest recurs també es constitueix com un mecanisme de construcció de identitats territorials i per tant és un actiu que cal mantenir per a diferenciar-se i posicionar-se. D’altra banda, també s’assenyala la necessitat de copsar la transició energètica emergent mitjançant el respecte dels paisatges i la cura en l’esgotament de recursos proposada des del canvi ens els models productius. Al segon bloc hi trobem un repàs d’alguns instruments de finançament per la millora i gestió del paisatge, de caire públic, privat o bé unions públic-privades: la Fundació Landschapsbeheer Flevoland, els Fons per al Patrimoni de la Loteria del Regne Unit, la Fondazione Benetton Studi Ricerce o la Fundació Sorigué.
L’economia circular es defensa com a mecanisme que respecta la natura tenint en compte la sostenibilitat; però aquesta tipologia afecta a la producció d’objectes físics, no de serveis. La qüestió important seria esbrinar com incloure el concepte d’economia circular als serveis culturals, al patrimoni i al turisme. Aquest procés exploratori podria fer-se mitjançant la innovació oberta.
Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació.
Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris.
- blog de Interacció
- 2235 lectures