No culture, no Europe. On the foundation of politics

Pascal Gielen (ed.) | Valiz

Quina ha estat la causa del daltabaix polític i econòmic a Europa? La resposta de l’equip d’experts, artistes i científics que han elaborat «No culture, no Europe. On the foundation of politics» és contundent: la manca d’interès de la Unió Europea per la cultura n’és el motiu principal. I sense una inversió estructural en educació i recerca en matèria cultural Europa continuarà sumida en un estat de crisi permanent.

Aquest llibre analitza la situació d’Europa en l’actual context de convulsió política per oferir propostes que permetin, d’una banda, enfortir les relacions entre l’art, l’educació i la cultura, i de l’altra transformar la governança, a través de la revisió de diversos models politicoeconòmics que siguin una alternativa «metaideològica» a l’aproximació neoliberal a què han tendit els estats membres. La reconstrucció del model europeu ha de pensar-se en termes de diversitat i d’interculturalitat per cercar una identitat comuna que faci front als errors del passat i que permeti deixar enrere la crisi.

Amb aquest objectiu, «No culture, no Europe. On the foundation of politics» comença, en primer lloc, definint un bon nombre de conceptes clau, com ara la creativitat, el comú, el model Rhineland, el desmantellament de l’Estat del Benestar, l’autonomia de la cultura, etc., per establir les bases del debat posterior, i després les contribucions se centren en trets essencials de la identitat europea com la raó i la diversitat, en la importància de l’educació per fomentar la idea de comunitat i finalment en la base del que hauria de ser la política comunitària de la Unió Europea.

La diversitat d’enfocaments i de visions sobre tots aquests aspectes que figuren al llibre són una metàfora de l’àgora que ha de ser Europa, un espai obert per al diàleg que reconegui la cultura com a la seva principal raó de ser. I el context actual d’incertesa brinda una bona oportunitat per redireccionar el rumb del projecte europeu.

Podeu consultar també l’apunt sobre el llibre de Belén Becerril Atienza, «Hacia una política cultural de la Unión Europea», que igualment tracta del futur de la Unió Europea i del pes decisiu de la cultura, en clau jurídica.


 

Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació


 

Inicieu sessió registreu-vosper a enviar comentaris