La Vinya dels Artistes

La Vinya dels Artistes

En aquesta panoràmica que estem fent de projectes culturals als petits municipis catalans hem trobat iniciatives impulsades per actors d’orígens diversos: institucions públiques (bàsicament ajuntaments, però també amb el suport i la col·laboració en ocasions d’altres ens locals o administracions) gestors culturals, artistes, associacions culturals, veïns, o simplement ciutadans curiosos i amb ganes de fer coses en l’àmbit de la cultura. “La Vinya dels Artistes”, a banda de ser un projecte artístic únic en el seu entorn, resulta molt rellevant perquè està impulsat per una empresa dedicada a la producció de vi i oli de la Pobla de Cérvoles.

La Pobla de Cérvoles és un micromunicipi de 222 habitants situat al peu de la serra de Llena, a la comarca de les Garrigues. A uns kilòmetres del municipi s’hi troba Mas Blanch i Jové, un petit celler familiar amb una particularitat que el fa molt interessant. A banda d’elaborar vi amb el millor raïm que donen les seves vinyes, enriqueix el patrimoni cultural de la seva comarca produint, des de l’any 2010, una obra d’art o organitzant algun esdeveniment cultural especial sota el nom de “La Vinya dels Artistes”.

Els responsables d’aquest projecte, Joan Jové i Sara Balasch, ens expliquen que tot i ser relativament nouvinguts en el sector de vi –van obrir el celler l’any 2006-, els seus avantpassats, treballadors del camp, els varen llegar una gran lliçó: la terra s’ha de cuidar, estimar i respectar, i si ho fas, aquesta et torna dos dels productes més valuosos que pot produir, el vi i l’oli.

La maridació perfecta entre l’art i el vi

La Vinya dels ArtistesCom és que un projecte empresarial del sector del vi adquireix aquest flaire artístic (per no dir museístic)? L’explicació és senzilla: a una família amb una gran sensibilitat artística li hem de sumar un dels grans artistes catalans del segle XX, Josep Guinovart, una figura molt propera a la família i peça fonamental en la creació del celler i la Vinya dels Artistes. Guinovart,  va col·laborar en el disseny del celler, on hi té exposada a l’entrada la seva darrera gran obra, “In vino veritas” amb una visió molt clara: “l’art ha d’estar enmig de la natura, formant part d’una cosa viva i que anirà creixent amb els ceps i les oliveres”.

Amb aquesta filosofia va nèixer el 2010 “La Vinya dels artistes”, una proposta d’art en espais públics molt influenciada pel Land Art, el corrent contemporani que utilitza la natura com a marc de treball i d’exposició i font de materials. La vinya i el celler s’han convertit en veritables sales d’exposició, i la vinya es torna ocasionalment taller d’art i sala de concerts o espectacles. A través de les obres que els artistes instal·len cada any a la vinya, és va configurant una relació especial entre el ví, l’art i el paisatge en aquest indret de les Garrigues.

El projecte va celebrar la seva primera edició oficial l’any 2010 amb un homenatge a la seva figura cabdal, Josep Guinovart inaugurant de forma pòstuma la seva escultura "L'Orgue de Camp". El protagonista següent va ser el músic i creadorCarles Santos, que va composar “Vi sonor, una passejada musical per la història de dues de les seves grans passions, la música i la gastronomia. El seu llegat sobre el paisatge de la vinya va ser la seva llegendària barca “La Sargantaneta”, que navega des d’aleshores sobre les alzineres.

Els artistes que han passat per la vinya destaquen per la seva transdisciplinarietat: el tercer convidat va ser Esteve Casanoves, que a banda de l’escultura que va instal·lar a la vinya, aquell any va dissenyar un amfiteatre que acull espectacles musicals, poètics o de dansa des de llavors.

Però com ja s’ha vist anteriorment, la sala d’exposicions de la Vinya no és exclusivament l’espai exterior. La sala de bótes de la bodega acull ‘Entre el Cel i la Terra’, un impressionant mural de 60 metres creat pel pintor borgenc Gregorio Iglesias, el quart artista convidat a la Vinya,  durant gairebé dos mesos a l’aire lliure. 

La llista d’artistes presents o participants continua amb Joan Brossa (“Cap de Bou”, una reproducció d’un dels seus poemes visuals descansa a les vinyes), Susana Solano (que va llegar una instal·lació inspirada per les feines del camp i el paisatge mediterrani), Assumpció Mateu (que va construir un impressionant portal metàl·lic que reflexa els colors de la terra, la vegetació i el cel) o Frederic Amat, que aquest passat estiu va lliurar la instal·lació “Esclat”, pintures sobre els grans rocs de la vinya.

A banda d’aquesta faceta de creació la Vinya també organitza durant l’any tot un seguit d’activitats culturals: exposicions, concerts, presentacions de llibres, projeccions de documentals o fins i tot trobades per observar el cel amb telescopi acompanyades de música i poesia. Les activitats culturals en les que participa el Mas no s’acaben aquí ja que des de fa un parell d’anys organitza activitats educatives per a infants gràcies a un conveni amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i impulsa la cursa Transllena-Celler Mas Blanch i Jové.

Tot i que a priori “La Vinya dels Artistes” podria semblar un projecte amb un cert aire elitista, per la llista d’autors que hi ha participat, o per les disciplines artístiques que s’hi exposen, la realitat demostra tot el contrari. L’accés a  la majoria de les obres és totalment lliure, el que fa que els veïns de la zona i els visitants s’hi apropin amb freqüència, recentment s’ha construït un parc infantil perquè els infants hi puguin jugar i durant aquest passat mes d’agost s’ha organitzat una exposició col·lectiva de 7 artistes garriguencs. Per tant, una de les virtuts d’aquest projecte és la relació que estableix entre un cert tipus d’art, normalment allunyat del gran públic rural, i els veïns de la zona, que interactuen força amb la Vinya, ja sigui com a mers observadors de les obres, jugant al parc infantil o assistint als actes culturals i populars que s’hi organitzen.

El món actual és un lloc molt competitiu que requereix que les empreses del sector agroalimentari que vulguin reeixir treballin especialment dos aspectes: la qualitat del producte i la seva imatge.  “La Vinya dels Artistes” ha suposat pel celler Mas Blanch Jover una manera de diferenciar-se de la resta de productors de vi de la regió, alguns d’ells molt veterans i prestigiosos, i de contribuir a enriquir el patrimoni cultural d’aquesta zona rural de Catalunya treballant amb grans artistes en un maridatge molt interessant entre la producció i el comerç del vi i l’art i la cultura.

Un projecte com aquest aporta un gran valor cultural a un territori força oblidat com aquest, situat a la frontera de les Garrigues, la Conca de Barberà i el Priorat. La seva proposta, que barreja el patrimoni gastronòmic i vinícola de la terra amb l’art i la cultura contemporànies té un gran potencial en termes de turisme cultural i trenca el tòpic de que les empreses no se solen involucrar en projectes culturals de petit format a casa nostra.


Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris