Obert per reflexió. Laboratori de treball en xarxa i producció artística i cultural. CA Tarragona

Us presentem aquesta interessant publicació que és resultat del projecte ‘Obert per reflexió’. Es el primer projecte del Centre d’Art Tarragona i es va plantejar com un laboratori de treball col·laboratiu amb l’objectiu d’imaginar i proposar maneres sostenibles de generar projectes en xarxa per tal de reforçar l’ecosistema cultural del territori. Va convidar a institucions, col·lectius, projectes i agents artístics i culturals del territori i es va plantejar com un espai de trobada organitzat al voltant de tres eixos: la comunicació, l’educació i la participació. Durant sis setmanes (del 21 de novembre al 25 de gener de 2012) s’hi van proposar diferents sessions de treball amb la intenció de promoure l’anàlisi de projectes, la reflexió crítica i el disseny de nous processos de treball entre tots els participants.

El Centre d’Art Tarragona va impulsar aquest projecte com un procés de mediació amb el territori i amb els seus projectes, agents i institucions. Les qüestions que s’hi van plantejar són les següents: Es pot generar més transversalitat entre agents, institucions, projectes i sectors? Es poden definir noves complementarietats i innovar en les formes de construir cooperació? Com redefinir el punt de partida plantejat en cada itinerari a partir de les aportacions de tots els participants? També va plantejar una reflexió pràctica sobre com un centre d’art s’arrela i articula la seva relació amb el context on s’ubica i què pot fer de diferent des d’una perspectiva de la pràctica de la mediació. ‘Obert per reflexió’ ha volgut també documentar i mostrar tots els resultats del procés, presentar fins a on s’ha arribat i avaluar i reflexionar sobre tot els que s’ha compartit durant el procés.

La primera part d’«Obert per reflexió. Laboratori de treball en xarxa i producció artística i cultural» inclou un relat sobre com es va desenvolupar aquest laboratori, els objectius, les dinàmiques de treball, els participants, els continguts presentats, així com una valoració i un avanç de la continuïtat del projecte. Seguidament, la periodista i artista Raquel Sánchez-Friera presenta les entrevistes realitzades a quatre dels participants. Completen la publicació tres textos de reflexió. El primer, de Cristian Añó, del col·lectiu Sinapsis i coordinador del LABmediació del CA Tarragona, proposa una relectura de referències institucionals, discursives i pràctiques, enteses com un sistema complex de relacions en el qual s’inscriu el projecte. Com a contrapunt a aquest text, Javier Rodrigo, investigador i codirector dels projectes ‘Transductors’ i ‘El complex educatiu’, presenta diversos casos que permeten estudiar com altres institucions museístiques i centres d’art han desenvolupat projectes, accions o programes centrats en la mediació. El tercer text, de Judit Vidiella, neix a partir d’una conversa entre l’autora, Cristian Añó i Javier Rodríguez. El text aborda la contradicció entre les necessitats dels processos de mediació i les formes amb les quals els equipaments artístics construeixen la seva identitat com a institució.

 PDF  Obert per reflexió. Laboratori de treball en xarxa i producció artística i cultural

 Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris