Culture and class

La cultura permet la mobilitat social o fomenta la divisió de classes? John Holden a «Culture and class» es planteja el paper que té la cultura alhora de perpetuar les desigualtats socials i per tant, la funció emancipadora d’aquesta.

En aquest assaig, molt recomanable, Holden ens presenta un estudi dels conceptes de cultura i de classe, i les relacions entre sí, al Regne Unit. Fa una prospecció de la societat contemporània que en el cas anglès considera que està definida per un sistema polític, social i cultural exclusiu, definit per una distinció entre classes. En positiu destaca que el país és un centre amb un fort dinamisme en l’àmbit de la creació cultural. L’estudi ens insta a anar més enllà de la descripció d’aquesta paradoxa, i buscar fórmules que permetin l’accés igualitari a aquests espais de creació cultural per part de tothom.

John Holden a partir de la idea de cultura com a capital, però també com a capacitat, considera que és important que quan parlem d’accés a la cultural es plantegi l’accés a l’acció, la producció i la participació cultural. Per aquest motiu considera els espais de creació i producció cultural actuals com espais d’exclusió. Aquest element es veu agreujat, segons l’autor, per l’actual context de retallades econòmiques en els àmbits socials i culturals, que ens porta al retorn d’un model conservador que redueix l’ús i la creació de la cultura per a aquells que la poden pagar. Per aquest motiu, veu ara més que mai la necessitat de posar en pràctica polítiques culturals d’inclusió, no només en el sentit d’accés a gaudi de la cultura, sinó també d’accés a la definició del que és i el que no és cultura, per un sentit de justícia social real.

PDF  Culture and class

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris