Museus amb mirada feminista: transformar des de totes les funcions


Una guia clara, viable i necessària per revisar els museus des del detall quotidià fins a la seva estructura, amb propostes aplicables també des dels municipis.


 

El feminisme fa temps que interpel·la les institucions culturals, però sovint ho fa des de fora o des de les grans ciutats. Repensar el museu. Una guia de reflexió i actuació amb perspectiva feminista és una proposta que interpel·la directament els equips professionals, pensant en el dia a dia dels museus i equipaments d’arreu del país. El seu valor és precisament aquest: ofereix una eina pràctica per revisar el museu des de dins, funció per funció, amb una mirada feminista interseccional i amb propostes realistes, pensades per ser aplicables en contextos municipals, sovint amb recursos limitats.

La guia, impulsada pel grup de treball Museus i Gènere de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, no planteja una reforma estètica o superficial. Parteix de la idea que no n’hi ha prou amb fer exposicions sobre dones o adquirir obres d’artistes oblidades. Cal posar en qüestió com col·lectem, conservem, documentem, investiguem, exposem, eduquem, comuniquem i gestionem. I fer-ho des del convenciment que totes les funcions del museu estan connectades, i que només una transformació transversal pot generar un canvi real.

Un dels punts més rellevants de la guia és que no obvia cap dimensió: parla dels relats, però també dels organigrames, del llenguatge, dels processos interns i dels criteris de decisió. Reivindica, per exemple, la necessitat d’abordar la conservació i la documentació amb consciència de gènere, i posa sobre la taula com s’han invisibilitzat certes autories o col·lectius sencers per decisions tècniques que sovint no es qüestionen.

Per als tècnics municipals, la guia pot ser una porta d’entrada per iniciar processos interns de reflexió, petits canvis en les formes de treball o revisions col·lectives dels criteris de programació, adquisició o interpretació. També pot ser una eina útil per enriquir projectes de museologia, accions educatives o plans d’igualtat.

A més, recull experiències inspiradores d’arreu del país, incloent museus locals com el de Martorell o el de Sant Adrià de Besòs, que mostren que la transformació feminista no és exclusivament una qüestió de grans pressupostos, sinó també de voluntat, coneixement i compromís.

Observem

La guia és, en definitiva, un recurs viu, que convida els museus a obrir-se, escoltar i revisar-se. I des dels municipis, tenim molt a dir-hi. Si volem una cultura més justa i plural, caldrà implicar-nos en aquest procés de repensar no només què expliquem, sinó com ho fem, amb quines eines i des de quines mirades.
 
 
 

Referència  

Grup de treball Museus i Gènere. (2024). Repensar el museu: Una guia de reflexió i actuació amb perspectiva feminista. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.mhcat.cat
 
 

Documentació addicional