El portal web de l’Estatut de l’Artista


ConArte crea un portal web dirigit tant a professionals del sector com al públic general, amb l’objectiu de divulgar i apropar els continguts jurídics que componen l’Estatut de l’Artista.


   

La Confederación de Trabajadores-Artistas del Espectáculo (ConArte) va presentar el 14 de novembre el portal estatutodelartista.com, una web dedicada a explicar què és l’Estatut de l’Artista, així com els drets laborals principals aprovats sota el marc regulador de l’Estatut i aquells drets encara pendents de ser legislats.

Des de ConArte es va exposar la necessitat de crear aquesta web per facilitar l’accés als conceptes bàsics que integren l’Estatut de l’Artista des d’un llenguatge i una estètica accessibles i atractives que convidin tant el públic general com els i les professionals del sector a saber més sobre els seus drets laborals.

Els continguts del web aborden les preguntes bàsiques sobre què és l’Estatut, per què és necessari i com s'aconsegueixen aquests avenços. Així mateix, el portal recull les principals fites històriques, i molt especialment, els principals drets aconseguits fins ara, així com aquells que encara estan en procés de negociació i demanda. Qui visiti el web podrà comprendre, entre d’altres continguts, en què consisteix la prestació per intermitència professional  o la compatibilitat de la jubilació amb l’activitat artística.

El contingut del portal es focalitza en els drets aconseguits especialment per als intèrprets i creadors del sector cultural, àmbit en què s’emmarca el treball de la Confederació que representa 12 sindicats d’artistes-treballadors repartits a 8 Comunitats Autònomes, i amb prop de 4.000 treballadors afiliats. El sector cultural està integrat per multitud de treballadors i creadors de diferents àmbits professionals, per la qual cosa s’assumeix que hi ha continguts que ara com ara no s’han pogut incloure al portal.
   

Una fiscalitat més equitativa

Per altra banda, dijous 21 de novembre de 2024,es va aprovar al Congrés dels Diputats d'Espanya la reforma de l’IRPF que contempla la intermitència d’artistes i treballadors/es de la cultura. Es tracta d’un important avenç en l’Estatut de l’Artista, ja que era una de les grans demandes del sector per aconseguir un tracte fiscal més just i equitatiu.

La finalitat d’aquesta reforma és adaptar la normativa que regula la determinació del rendiment net d’una persona que es dedica a l’activitat artística o cultural a les característiques pròpies d’aquesta activitat.

En concret, s’introdueix una reducció del 30% dels rendiments del treball o d’activitats econòmiques obtinguts per artistes quan aquests rendiments excedeixin un 130% de la mitjana dels rendiments obtinguts en els tres últims exercicis.
 
 

 


   


 

_____________________________________________________________________


         

           

1 comentari

Interacció


 
El CoNCA obre licitació per fer un estudi sobre condicions laborals en els serveis externalitzats dels equipaments culturals públics. El termini per presentar propostes està obert fins al 15/01/25​ 
 
 

En el marc de les actuacions envers l’Estatut de l’Artista, les condicions laborals i la professionalització dels treballadors de la cultura, el CoNCA convoca un concurs públic per a portar a terme l’elaboració d’un estudi sobre les condicions laborals en els serveis externalitzats dels equipaments culturals públics, en concret, en equipaments escènics i musicals, en museus, en centres d’art, en espais patrimonials (monuments, centres d’interpretació, jaciments, cases-museu i centres de visitants), en biblioteques, en arxius i en centres cívics / culturals. El termini per presentar propostes està obert fins al 15/01/25 mitjançant l’anunci de la Plataforma de Serveis de Contractació Pública.

Es consideren objecte del contracte d’estudi les condicions laborals dels treballadors que formen part dels serveis subcontractats exclusivament vinculats a l’activitat cultural de l’equipament, sigui en la generació del coneixement (documentació i tractament de fons, producció de continguts, etc.) o en la prestació de serveis de mediació pública (taquillatge, acomodació, activitats educatives, visites guiades i altres). S’exclouen els serveis estructurals i de suport tècnic no relacionats específicament amb l’activitat cultural, com són els de vigilància – seguretat, els de manteniment de la infraestructura, els de neteja i els informàtics, entre d’altres.

L’objecte del contracte inclou la presentació pública dels continguts i la seva divulgació bàsica.