Les entitats de cultura popular demanen un «tracte igualitari»


ACN Barcelona | 29 de març 2021 
 

Més d'un centenar d' entitats de cultura popular defensen l’ús intel·ligent de l’espai públic, com a espai segur, per al desenvolupament de les activitats i admeten haver-se sentit oblidades per les administracions.
 

Més d'un centenar d'entitats de cultura popular de Catalunya que representen unes 800 agrupacions han signat un manifest sota el títol «La Cultura Popular És Necessària», en el qual denuncien que se senten «oblidades i marginades» per les administracions i reclamen un «tracte igual» que la resta de sectors culturals.

Les entitats i plataformes es van concentrar dissabte  passat a la plaça Sant Jaume de Barcelona i van lamentar la «descoordinació» entre els departaments de Cultura, Salut i Interior, que ha estat «perjudicial per a la cultura popular i les festes majors». En aquest sentit, van demanar que totes les mesures siguin aplicables a tot el sector cultural «amb criteris unificats, clars i realistes en cada moment», i comptant amb l'opinió dels representants associatius i culturals.

El sector apunta que «la cultura popular és una expressió cultural més del país i, per tant, requereix ser tractada com la resta». A més, avisa que hi ha «urgència» en la represa de les activitats i que tenen eines per fer-ho amb seguretat. Creuen que cal una desescalada «progressiva, però alhora racional» que afecti tant els assajos com la pràctica i l'activitat. Així mateix, la cultura popular demana que es considerin els seus espais d'activitat «des de la diversitat», tenint en compte que en alguns casos hi ha espais oberts perimetrats, itineràncies controlades o espais tancats amb control d'accés.


 Enric Borràs / CAB

Enric Borràs / CAB
 

La cultura popular recorda també que una de les seves principals característiques és el «caràcter associatiu, ciutadà, cooperatiu, obert i voluntari», que fa que en temps difícils com l’actual i amb un distanciament social prolongat sigui més dèbils. «Fa mesos que, mentre totes i cadascuna de les entitats anem perdent massa crítica en cada activitat o celebració que no podem realitzar, ens sentim oblidades i, fins i tot, marginades per l’administració del país», lamenten en el manifest.

«Creiem en l’ús intel·ligent de l’espai públic, com a espai segur, per al desenvolupament de les nostres activitats; creiem en la necessitat d’una urgent represa de les nostres pràctiques culturals i comunitàries com a eina de participació de la ciutadania; creiem en la nostra capacitat d’adaptació col·lectiva a cada nova situació; i creiem en la nostra expertesa i coneixement com a millors interlocutors per al procés de represa», expliquen en el manifest per defensar el desenvolupament de la seva activitat durant el context de pandèmia.


 

Podeu consultar el manifest aquí.

   


 
 

___________________________________________________________________________