Manifest dia de la música 2021 'La Música és vida'


Manifest del Dia de la Música 2021 "Perquè la música és un dret i és vida"
 

El pas de la primavera a l'estiu, no només comporta el canvi d'estació sinó que també celebra el Dia de la Música. Escollit pel ministre de cultura francès l'any 1982, el 21 de juny és la jornada que homenatja la pràctica musical entre tota la població. Cada 21 de juny ens apleguem per celebrar-la, per reivindicar-la, per fer-la valdre, per estimar-la. L’Acadèmia Catalana de la Música i la Federació d’Ateneus de Catalunya s’han unit per elaborar el manifest del Dia de la Música.

Signat per Xavier Quinquillà de l’Orfeó Lleidatà, el manifest posa l’accent en el valor de la música com a dret social essencial, i recorda que a Catalunya, música i compromís social són dos conceptes que van de la mà des de fa més de cent cinquanta anys.
 
 

Manifest dia de la música 2021 ‘La Música és vida’
 

Ara fa un any, vam viure una festa de la música plena d’incertesa. Al bell mig de la pandèmia, patint per la vida i pel futur, acabàvem de sortir d’un confinament on la música va estar més present que mai als balcons, patis i terrats dels nostres pobles i ciutats. Enmig de la pitjor crisi sanitària, social i econòmica en dècades, vam descobrir de cop i volta que la música ens acompanya, ens consola, ens alegra, ens emociona, ens inspira. Vam descobrir que la música és medicina per l’ànima, perquè la música és vida.

El 22 de setembre de 2020 el Govern de Catalunya va declarar la cultura, i per tant la música, bé essencial. Una declaració que situa la música com un dret social, obliga a garantir-ne l’accés a totes les persones i reconeix el paper del sector cultural com un pilar fonamental de la nostra societat. Si, la música és un dret i al mateix temps, una eina de desenvolupament personal i comunitari que cal garantir en totes les etapes de la vida arreu del territori. Des de la infantesa fins a la vellesa, a les grans ciutats i als pobles més petits. Apostant per un model d’educació musical de qualitat dins l’escola ordinària, on malauradament segueix tenint un estatus residual. Enfortint la xarxa d’escoles de música, públiques i privades, dotant-les dels recursos necessaris per garantir-ne l’accés a totes les persones sense exclusions. Promocionant el talent, la creació  i la innovació, tant des de l’àmbit professional com amateur.

Potenciant la vessant comunitària i els usos de la música com una eina per construir ponts entre persones, territoris i cultures. Per fer de la música una eina de progrés, generadora d’oportunitats per a totes les persones, és imprescindible dotar de les eines i els recursos necessaris a tots els actors que ho fan possible, músics, creadors, entitats, empreses i institucions. Un sector que des de fa mesos pateix els estralls i les conseqüències de la greu crisi que vivim, i que cal preservar. El compromís d’incrementar la inversió pública en cultura és una urgència inajornable. Per garantir el futur del sector, per preservar la seva diversitat i pluralitat, i sobretot, per fer de la música un eix vertebrador de la societat com succeeix als països més avançats.

A Catalunya, música i compromís social són dos conceptes que van de la mà des de fa més de cent cinquanta anys. El naixement dels Orfeons, Corals i Ateneus, i el paper determinant de la societat civil per democratitzar la cultura a través del cant, la música o la llengua expressen una manera d’entendre la societat on la cultura esdevé un pilar de país i un dret fonamental que cal garantir a totes les persones. El sector cultural en el seu conjunt n’és hereu i junts, amb determinació i mirada llarga, valorant tot allò que tenim i ens uneix, sumant voluntats i esforços, estem obligats a fer de la música un bé essencial a l’abast de tothom.

Perquè la música és un dret i és vida. Visca la música!
 
 

 
 

Acadèmia Catalana de la Música

Federació d’Ateneus de Catalunya 

 


_______________________________________________________________________