Webinars i jornades online 2020. Recopilatori
Si alguna cosa ens ha deixat l’any 2020 a banda de la popularització d’un llarg repertori de paraules i expressions que abans només s’empraven en ambients científics o sanitaris, és una allau de webinars, jornades i sessions online a partir del moment que les nostres vides es van veure reduïdes a les quatre parets de casa. Ha estat tanta l’oferta a escala local, nacional i internacional que, malgrat l’avantatge de no haver-se de moure de la cadira, potser se us han escapat experiències en línia que podrien haver estat del vostre interès. Us ajudem a recuperar-les amb aquest recull, que comença amb sessions i jornades d’interès general per a totes les persones vinculades al sector cultural i acaba amb d’altres centrades en àrees més específiques, com ara la música, les arts escèniques, la cultura popular, el patrimoni històric i cultural o els museus.
Impacte, innovacions i planificació per després de la crisi
En temps de pandèmia, aïllament i incertesa, la cultura i la creativitat són més necessàries que mai per la nostra salut emocional. Paradoxalment, el sector cultural ha estat un dels primers en rebre l’impacte de la crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint, i trigarà anys en recuperar-se. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OECD) considera que els models empresarials sostenibles durant i després de la crisi són imprescindibles per a la supervivència del sector, i durant els mesos d’abril i maig va organitzar un seguit de webinars amb la intenció d’identificar els principals reptes en matèria de cultura i les millors maneres d’afrontar-los. Us recomanem que feu un cop d’ull a algunes de les sessions online: Coronavirus (COVID-19) and museums: impact, innovations and planning for post-crisis, coorganitzat amb l’ICOM; Coronavirus (COVID-19) and cultural and creative sectors: impact, policy responses and opportunities to rebound after the crisis, coorganitzat amb l’European Creative Business Network (ECBN); i Summer Academy on cultural and creative industries and local development, organitzat per l’OECD Trento Centre, la tsm-Trentino School of Management i l’European Creative Business Network (ECBN).
Ments creatives per un món en constant canvi
Reinventar el nostre futur junts és el lema d’Atelier for Solidarity, un projecte virtual sobre el paper de l’art en un món que es troba en constant canvi i evolució. Gairebé 60 participants de més de 40 països d’arreu del món han fet realitat aquest projecte d’aprenentatge mutu conversant sobre temes com ara el rol de les indústries creatives en l’actual crisi, les possibilitats dels festivals online o l’art com a forma d’acció i protesta. Aquestes converses en línia reuneixen a ments creatives de tot el món amb experiències i àrees d’actuació diverses, però també amb una creença en comú: el potencial de l’art i la cultura per ajudar-nos en situacions d’adversitat. Pitja aquest enllaç per conèixer millor aquest projecte, organitzat per The Festival Academy.
Culture in the Sustainable Development Goals
El passat mes de novembre l’Agenda 21 de la cultura va organitzar un webinar sobre la relació entre la cultura i els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. Adreçat als governs locals i regionals i, més específicament, als professionals de l’àmbit públic que treballen en la planificació i desenvolupament comunitari de la cultura, l’educació, el patrimoni, la inclusió i els espais públics, aquest seminari web argumenta que la cultura hauria de considerar-se un pilar més en la planificació a llarg termini del desenvolupament sostenible local. Trobareu tot el contingut en aquest enllaç, que podeu complementar amb dos articles d’Interacció: el primer fa referència a un curs impartit pel CERC i dedicat als ODS i a l’Agenda 2030, i el segon és la crònica de la sessió de presentació de l’estudi «Lideratge mediambiental en el sector cultural i creatiu català».
Jan Kahánek. Unsplash
Apropa Cultura. Lliures d’estigma
Què tenen a veure la salut mental i la cultura? L’última Jornada d’Accessibilitat i Diversitat organitzada per Apropa Cultura va girar entorn a aquesta temàtica. Explicar que la cultura és un actiu de salut per a les persones que pateixen trastorns mentals, compartir projectes artístics vinculats a la salut mental i conèixer de primera mà el col·lectiu eren alguns dels principals objectius de la jornada. El tret de sortida el va donar la taula rodona “en primera persona” a través de la qual quatre persones que conviuen amb patiment mental van compartir la seva experiència, necessitats i desitjos en relació a la cultura. La resta d’intervencions van anar a càrrec de professionals de l’àmbit sanitari i terapèutic, així com del sector cultural. Impregnada de l’ADN d’Apropa Cultura, aquesta jornada pretenia promoure la transformació social a través d’una cultura accessible per a totes i a tots, aquest cop animant-nos a desempallegar-nos dels estigmes que sovint envolten als problemes de salut mental. Podeu recuperar la jornada en aquest enllaç.
Estratègies i eines de fundraising cultural
Aquesta doble jornada, organitzada per l’Oficina Europa Creativa España amb el suport de l’Asociación Española de Fundraising proporciona nocions bàsiques de fundraising a les organitzacions i entitats culturals. La dificultat d’aconseguir finançament per projectes culturals és constantment present al sector, però enmig de la nova crisi que estem vivint és més necessari que mai conèixer les possibles eines i estratègies de finançament. Des del règim jurídic del mecenatge fins al patrocini cultural o les formes de finançament privat, de ben segur que el contingut, les experiències i les recomanacions dels i les ponents us interessarà. Pitgeu aquest enllaç per fer-hi un cop d’ull. En paral·lel a aquestes dues sessions, i més específicament pels professionals vinculats a les arts escèniques, recomanem recuperar el webinar Crowdfunding y artes escénicas, organitzat per la unitat de Cultura y Mecenazgo de la S.G. de Promoción de Industrias Culturales del Ministerio de Cultura y Deporte.
Arts escèniques i lideratges
De la mateixa manera que el finançament es considera un factor clau, exercir un bon lideratge en temps de crisi és vital. La xarxa Circostrada i el centre d’art Xtrax, amb el suport de Creative Europe, van organitzar un seguit de seminaris online sobre com donar suport als equips durant crisi sanitària causada per la covid-19. Aquestes sessions poden ser d’especial interès per a les persones vinculades a les arts escèniques, al circ i a les arts de carrer, i aborden els següents temes: Lideratge en temps de crisi, Desenvolupament de pràctiques de lideratge en la diversitat i la inclusió i Promoció i defensa de les Arts de carrer en favor del canvi.
Les arts escèniques en temps de pandèmia
Des del 1984, l’organització sense ànim de lucre CINARS promou i dona suport a les arts escèniques, adaptant la seva activitat al format online al llarg d’aquest any. El passat mes de juny va realitzar el webinar Performing Arts Deconfinement Initiatives Around the World, en el qual 19 professionals d’Europa, Àsia, Oceania i Amèrica van compartir diverses iniciatives nascudes per mantenir la vitalitat de les arts escèniques en temps de pandèmia. Uns mesos després, al novembre, va organitzar la Virtual International Conference and Networking Organization for the Performing Arts. D’acord amb la organització, en aquests temps difícils i incerts és més important que mai escoltar les veus d’artistes i treballadors del sector més enllà de les fronteres de casa nostra.
Mercat de Música Viva de Vic en línia
Com tants altres esdeveniments culturals en viu, el Mercat de Música Viva de Vic s’ha hagut d’adaptar a l’actual situació, i el passat mes de setembre va celebrar la seva 32a edició en línia. A banda de concerts gravats en exclusiva també es van realitzar un seguit de webinars que, plantejats com a espais de reflexió i debat, pretenien fer un retrat dels moments complicats pels quals està passant el sector, especialment la música en directe. Podeu recuperar les sessions en aquest enllaç.
J Kelly. Unsplash
La cultura popular reflexiona sobre els estereotips
Des de l’any 2010, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural organitza jornades formatives especialitzades. La pandèmia de la covid-19 no ha aconseguit estroncar aquesta tendència, i el passat mes de novembre es va celebrar de forma virtual la jornada “Gegantes i diablesses. Trencant estereotips sexistes en la cultura popular”. Si bé les pràctiques i esdeveniments festius poden reproduir prejudicis i estereotips, també es poden convertir en espais on qüestionar les normes i el paper dels sexes. Aquest va ser el principal tema de reflexió de la jornada, que va comptar una amplia assistència. Podeu recuperar el contingut de la jornada en aquest enllaç.
El patrimoni històric sota noves perspectives
ROCK és un projecte finançat pel programa Horizon 2020 que desenvolupa una aproximació sistèmica, innovadora, col·laboradora i circular per a la regeneració i reutilització adaptativa dels centres històrics de les ciutats. El mes d’octubre van organitzar un cicle de jornades online en motiu de la ROCK Open Knowledge Week on van compartir les experiències de diverses ciutats que formen part del projecte. Compromís ciutadà amb la cultura i el patrimoni, cultura i patrimoni intel·ligent, plans de gestió integrada i patrimoni cultural accessible i sostenible són alguns dels conceptes clau comentats al llarg de les sessions. Trobareu tot el contingut en aquest enllaç.
Cicle Mutare SOS. Solucions creatives pels museus.
Enmig de la profunda transformació social propulsada per la pandèmia de la covid-19, la Fundació Carulla va organitzar un nou Cicle Mutare SOS el passat mes de maig. El cicle constava de tres tallers dedicats a trobar solucions creatives i participatives pel sector dels museus: “Museus i transformació educativa”, “Museus i transformació econòmica” i “Museus i transformació social”. Si ja no hi ha marxa enrere cap a l’anomenada antiga normalitat, tampoc hem de voler que els museus i la cultura en general tornin a la situació d’abans. El cicle Mutare SOS aposta per la re invenció i la transformació cultural. Podeu recuperar les sessions en format vídeo o a través de les relatories visuals en aquest enllaç. Pels qui vulgueu aprofundir en la temàtica, la lectura del quadern «Els museus en la nova societat cultural», on es recullen les principals reflexions i conclusions del cicle, és una molt bona opció.
Patrimoni cultural: un poderós catalitzador pel futur d’Europa
La Fundació Europeana va celebrar el dia d’Europa el passat 9 de maig amb un webinar dedicat a explorar com el patrimoni cultural pot ser un poderós catalitzador pel futur d’Europa. Us convidem a recuperar aquesta sessió online en la qual es van reunir tant representants de les institucions de la Unió Europea com del patrimoni cultural arreu del continent. Quin paper ha de desenvolupar el sector del patrimoni cultural en els plans sense precedents per a la recuperació i transformació de la societat i l’economia europea? Aquest va ser el principal tema de debat, que pots seguir en aquest enllaç.
I aquest 2021...
De ben segur que aquest nou any les jornades i webinars online seguiran sent ben presents. Per anar fent boca, us recomanem que estigueu a l’aguait de les següents:
-
Pública 21". Trobades professionals de cultura (febrer 2021)
-
Primer Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals (març 2021)
- 19a edició de la Biennal de CINARS (maig 2021)
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 1091 lectures