Últim número de la revista Observatorio cultural

Observatorio cultural ׀ Cimera Mundial de les Arts i la Cultura

Inclou quatre articles de reflexió sobre els nous models de desenvolupament cultural elaborats per Néstor García-Canclini, Nancy Duxbury, Fernando Carrión i Paulina Soto. Aquests textos van servir de base per al debat i la reflexió en la 6a Cimera Mundial de les Arts i la Cultura que es va celebrar a Santiago durant el mes de gener de 2014. L’objectiu dels autors és, d’una banda, orientar els debats per tal de situar la cultura com a pilar fonamental del desenvolupament sostenible i, de l’altra, conscienciar que cal adaptar-se a la nova realitat i modificar i qüestionar les bases, els patrons, els llenguatges i els tipus de relacions que han sustentat modes de treball i principis ja superats.

Així, García-Canclini reflexiona sobre la ‘exclusió paradoxal’ que viuen avui els joves i que es evident en la tensió entre l’ús avançat que fan dels recursos creatius i les estructures d’ocupació tradicionals de les societats. La investigadora Nancy Duxbury analitza el paper de la cultura en el desenvolupament sostenible de les ciutats. L’autora es fixa en la ‘creativitat comuna’ nascuda de la pròpia comunitat per abordar temes com el medi ambient i insisteix en la importància de les vies alternatives de canvi i desenvolupament. L’arquitecte Fernando Carrión, des de l’àmbit del patrimoni, aborda el neologisme ‘urbicidi’, concepte que fa referència a l’assassinat i violència de la ciutat per raons urbanes, com per exemple: accions i intervencions econòmiques, militars, polítiques i fins i tot culturals. Finalment, la investigadora Paulina Soto, planteja la importància del lloc – i del rol – de l’estètica, d’allò sensible i de la creativitat en els canvis culturals que en aquests moments generen un gir en les societats i en la modernitat

PDF  Observatorio cultural, no. 19. enero 2014

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris