La ciència al focus
La majoria de coneixements sobre ciència de ben segur que els hem après a l'escola, amb els llibres de text i les explicacions del professorat. Però potser altres coneixements els hem adquirit d'una manera més lliure, amb la lectura d'una novel·la o veient un programa educatiu de televisió. Però no hi ha res com l'experiència que dispara una experiència en directe, on s'estreny la distància entre el pati de butaques i l'escenari, com qui veu un espectacle de màgia, descobrint amb els focus de l'escena la màgia de la ciència.
Aquesta guia, 'Artes escénicas para comunicar ciencia', explica els elements clau per comunicar la ciència a través de les arts escèniques. D'aquesta manera s'aconsegueix una comunicació més eficient i propera al públic. Forma part de la col·lecció "Comunicar és fàcil", una iniciativa del Centre d'Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (CCS-UPF) destinada a millorar les habilitats en comunicació del personal investigador i, en general, dels comunicadores. També la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) ha col·laborat en el finançament d'aquest projecte.
Centro de Estudios Ciencia, Comunicación y Sociedad
El document consta de diferents tècniques que s'expliquen amb exemples pràctics per tal de poder engegar programes de comunicació de la ciència a través de pràctiques escèniques com:
L'storytelling o l'art de narrar històries: Actualment aquesta eina narrativa és considerada una de les estratègies comunicatives més eficaces a l'hora d'interessar, commoure, mobilitzar i implicar l'audiència
La comunicació no verbal: Conèixer les bases del nostre diccionari emocional i corporalnos permetrà desenvolupar una comunicació propera a les arts escèniques.
El cos com a instrument: Abans de posar-nos a parlar en públic és important aprendre a relaxar-nos. La respiració està directament associada amb el pensament i amb les emocions.
Interferències i bloquejos: estratègies per evitar-los i també per, posteriorment, avaluar la nostra actuació.
Centro de Estudios Ciencia, Comunicación y Sociedad (Big Van Ciència)
Finalment, el treball ofereix alguns exemples intressants amb un llistat de científics que s'han convertit en divulgadors i han destacat per la seva comunicació oral, així com grups que actualment fusionen les arts escèniques amb la divulgació científica, com els que ja vam presentar a Interacció: Big Van Theory, InCite: Institut de Ciència i Teatre o els Curious detective.
Consuelteu-ne el document complet aquí:
HTML Artes escénicas para comunicar ciencia
PDF Artes escénicas para comunicar ciencia
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 1881 lectures