Als tres festivals més subvencionats pel Govern la música en català no arriba al 20%


La Plataforma per la Llengua (PxLL) considera "inadmissible que el govern de la Generalitat no aprofiti la seva posició com a agent subvencionador i prestador per incloure clàusules que forcin els festivals a incloure més música cantada en català a la programació"
 

L'estudide PxLL s'ha centrat en la línia d'Ajuts a festivals o cicles musicals, en règim de concurrència competitiva, en les modalitats d'aportacions reintegrables i subvencions per al 2023 perquè és de les que disposa d'un pressupost més gran respecte a altres línies d'ajuts a la música.
 

Els festivals de música "subvencionats amb diners" de la Generalitat de Catalunya "deixen de banda" la música en català, que en la majoria de casos no arriba al 20% de la música vocal que programen. Són dades de l'estudi que, després de constatar el 2018 que les ajudes públiques a la música no ajudaven la música en català, ha volgut analitzar ara si la situació ha millorat. "La resposta és que no: que aquesta anomalia encara no s'ha resolt", afirma.

L'estudi posa el focus en les ajudes de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l'organisme del Departament de Cultura encarregat de promoure la producció de continguts culturals, i també en el percentatge de música en català dels quatre principals festivals subvencionats. En concret, l'informe analitza els criteris de l'ICEC per atorgar els Ajuts a festivals o cicles musicals, en règim de concurrència competitiva, en les modalitats d'aportacions reintegrables i subvencions, i fa un seguiment de com es destinen aquestes ajudes als festivals Vida, Cruïlla, Canet Rock i Porta Ferrada -els quatre que reben més ajudes públiques.

Pel que fa al percentatge de música en català d'aquests quatre festivals, només el Canet Rock presenta una programació "normalitzada" de música en català, mentre que el Vida, el Cruïlla i el Porta Ferrada no arriben al 20%. 

En concret, el Porta Ferrada programa un 12% de música en català, el que representa que tan sols 5 dels 42 artistes programats al festival canten en català. El Cruïlla, que amb 150.000€ de subvenció (i 305.000€ d'ajut reintegrable) és el festival més subvencionat, només programa un 15% en català, i el Vida, un 19%. En els tres casos, presenten les xifres més baixes dels darrers tres anys.

L'altra cara de la moneda és el Canet Rock que ofereix un 86% de música en català. A més, enguany mostra un augment d'aquest percentatge respecte als anys anteriors, malgrat que sempre ha programat de forma majoritària una oferta musical en català.

     
 

1dc29fd57e7d915b6ba97864ed328182-480x350

Percentatge de música en català dels quatre festivals més subvencionats de la línea d'ajudes estudiades

     
 

"Les bases de les ajudes públiques analitzades, malgrat que incorporin una mesura de foment de la llengua en la despesa feta, no estableixen mesures efectives perquè la música en català pugui tenir una presència normal i àmplia en l'oferta. És a dir, no s'ofereix cap mena de requisit lingüístic per tal de poder accedir a aquestes subvencions." retreu PxLL.

     
 

58f64b2b083dc730aec3fc8396f10e33-480x351

Ajuts a festivals o cicles musicals, en règim de concurrència

competitiva, en les modalitats d'aportacions reintegrables i subvencions

     
 

Aquesta situació es manté per part del govern català "tot i el context de desigualtat i de precarietat que viu el sector de la música en llengua catalana, i competint amb un mercat on la música en castellà o en anglès té unes condicions molt més favorables i un suport d'altres administracions públiques potencialment molt superior".  

Per l'entitat és "inadmissible que el govern de la Generalitat no aprofiti la seva posició com a agent subvencionador i prestador per incloure clàusules que forcin els festivals a incloure més música en català a la programació". Tenint en compte els percentatges que representen les ajudes de l'administració en relació amb el total del pressupost d'aquests festivals, es fa difícil d'imaginar que els organitzadors en poguessin prescindir. Per això, l'entitat torna a reclamar a l'Executiu que "canviï" les polítiques de promoció de la música per "beneficiar-ne la música en català i posar fi a una anomalia històrica".


 
 
 

Podeu consultar i descarregar-vos l'informe:
 

Informe sobre el català als festivals de música de Catalunya. (2023). Plataforma per la Llengua  plataforma-llengua.cat 
 

_________________________________________________________________________________________

La informació procedeixen de les webs i canals de comunicació de la Plataforma per la Llengua