Estem perdudes, però no tant: 10 propòsits d’any nou per fer cultura amb i per a joves


 
Recull d’intervencions mítiques a l’Assemblea #7 amb l’Última Merda a Interacció 2023.
Elaine Grayling, Nil Martín, Judit Martínez Gili, Abril Pérez Mitchell.
 
 

Si alguna cosa fem a l’Última Merda, és posar-nos imaginatives, hipotètiques, divertides, per repensar la merda que ens esquitxa, posant el focus en tot allò del camp cultural que no funciona i convidant tothom a enfangar-se per canviar les coses. La nostra màxima: reflexionar a partir de l’acció i activar el canvi a través de la reflexió.

Pensar en clau jove és pensar en l’ara mateix i en el futur imminent. D’aquí a quinze anys no sabem si un grup de noves generacions haurà okupat els teatres, museus i altres institucions per prendre el poder. Potser tindran carta blanca per programar la seva festa major o rebran una subvenció sense ofegar-se en els tràmits. No sembla una anècdota impensable que el 2028 els smartphones ja seran vintage, els grans macrofestivals de música tindran en compte el territori i no es finançaran amb la venda d’armes, que el CoNCA podrà estar presidit per un grup de joves, o, fins i tot, que el sector haurà decidit considerar les demandes de la gent jove.

La intel·ligència col·lectiva fa màgia si la provoques, perquè res d’això ens ho hem inventat nosaltres. Nosaltres? I ara, si nosaltres som l’última merda del sector. Aquí, la gent, la punxes una mica (llances un raig de llimona a la Diputació de Barcelona), i tothom acaba incendiant el capital. De les jornades Interacció d’enguany, en sortim amb algunes idees reafirmades. Cap de nova, però totes clares. I com que ens ho vam passar molt bé, hem decidit compartir uns quants propòsits.
 
 


 
 

1. Pregunta’t si parles de joves pensant en un sol calaix de sastre uniforme. Si existeix aquesta categoria única de “jove”, aleshores, tots els boomers també sou iguals?

2. Assumeix que aquesta pàgina web, com la majoria de les de l’Administració, és un repel·lent per qui ha nascut a l’era digital.

3. Pensa si dins del teu cap gravar trends de TikTok o jugar a videojocs no es pot considerar cultura.

4. Comprova si el teu equip de professionals de la gestió cultural només sou “joves d’esperit”.

5. Concedeix-te el marge per deixar que un projecte es desenvolupi més enllà de la prova pilot.

6. Atreveix-te a fer exactament el contrari del que s’ha fet sempre sense por d’anar a Sevilla i que perdis la cadirilla.

7. Escolta les propostes del casal de joves en lloc d’assumir que els “fliparà” el bolo de cares famoses que has programat el cap de setmana abans d’exàmens.

8. Obre la mirada. Disposa’t. Empapa’t. Connecta’t. Qüestiona. Treballa perquè hi hagi intersecció en tota interacció.

9. Recorda que treballar en cultura t’aporta vida, xou, identitat, un “cata-crec” dins teu, molta birra, alts i baixos i una gran dosi de paciència.

10. Abraça’t i abraça la idea que hi ha alguna cosa, encara que sigui petita, que depèn de tu perquè la cultura funcioni millor. Aixeca els ulls d'aquesta pantalla i actua, QUE ÉS TARD I VOL PLOURE.
 
 
 

   



 
 

_________________________________________________________________________________________