The Human Library: persones «en préstec» contra la violència i els estereotips socials
Una de les funcions d’una biblioteca és, a més de procurar la divulgació del coneixement, fer recerca per ampliar, enriquir i renovar els materials i els punts de vista que posa a disposició dels ciutadans. Avui dia, en ple debat sobre el paper que han de tenir les biblioteques públiques, presentem ‘The Human Library’, un projecte que va arrencar l’any 2000 a Copenhaguen amb continuïtat arreu del món i que, si bé no es desenvolupa estrictament en l’espai de la biblioteca, sí dona un nou sentit al concepte de préstec bibliotecari: els «lectors» tenen a la seva disposició títols com «Refugiada» o «Bipolar», però no es tracta de llibres, sinó de persones que ofereixen lliurement la seva conversa, una nova lectura contra la violència, els prejudicis i els estereotips socials.
Des del seu inici, ‘The Human Library’ ha estat present en més de 70 països, teixint col·laboracions amb organitzacions locals i formant part de les activitats d’associacions, museus i festivals. A Catalunya, l’ACATHI (Associació Catalana per la Integració d’Homosexuals Immigrants) i l’Associació Mundus són dues de les entitats que han acollit aquesta iniciativa, i el passat 4 de març es va presentar a la 3a edició del FICAE (Festival Internacional de Curtmetratges sobre Art i Malalties) a València, en la qual els participants van poder triar «llibres» en un catàleg que incloïa temes com la prostitució, la diversitat funcional, la SIDA o el trastorn mental.
Ronny Abergel, un dels fundadors del projecte, posa a disposició de les organitzacions que vulguin col·laborar-hi una guia pràctica elaborada juntament amb el Consell d’Europa i el Consell de Ministres Nòrdic. Us animem a considerar el ventall de possibilitats que ofereix aquesta iniciativa.
HTML The Human Library
Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris
- blog de Interacció
- 2322 lectures