La contribució de les indústries creatives a l’economia de la Unió Europea en el PIB i l'ocupació

Forum d’Avignon | TERA Consultants

Informe sobre l’evolució econòmica de les indústries creatives a l’economia de la Unió Europea entre 2008 i 2011 en termes d’ocupació i de contribució al PIB. L’estudi confirma la importància del conjunt d’indústries creatives en l’economia europea amb un valor afegit de 860 milions d’euros, un 6,8% del PIB europeu (EU27) i 14 milions de persones ocupades, un 6,5% del total d’ocupació a Europa. L’estudi dibuixa una evolució negativa i una pèrdua durant aquest període de 400.000 llocs de treball i un estancament del valor afegit. L’estudi assenyala que els cinc països que representen en 70% de l’economia creativa a Europa (Alemanya, Espanya, França, Itàlia i Regne Unit) han perdut 20 milions d’euros de valor afegit i 190.000 de llocs de treball en el sector creatiu. També s’evidencia una  regressió de les activitats creatives al si de l’economia europea, una tendència alarmant i contrària als objectius de la Comissió Europea que havia previst un creixement per a les indústries culturals i creatives comparable a l’augment del sector serveis, que ha generat en aquest mateix període 1 milió de llocs de treball i 47 milions d’euros de valor afegit.

A continuació detallem el pes de les indústries creatives en els principals mercats europeus (2011)

UK: PIB 9.0% Ocupació 9.0% ; França: PIB 7.9% Ocupació 6.3% ; Alemanya:  PIB 6.1% Ocupació 7.0% ; Itàlia PIB 6.1% Ocupació 6.2% ; Espanya:  PIB 5.0% Ocupació 5.6%

Pel que fa al mercat espanyol, durant el període 2008-2011, l’evolució de la contribució econòmica de les indústries creatives ha experimentat un descens del -14,5% (PIB) i del -15.7% en l’ocupació. Mentre que per al conjunt global de tota l’economia, el descens ha estat de -3,8% (PIB) i del -10,6% en l’ocupació. 

PDF The economic contribution of the creative industries to EU GDP and employment. Evolution 2008-2011

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris