Arts escèniques i comunitat

Fira Mediterrània de Manresa 

La Fira Mediterrània de Manresa va organitzar, el passat  28 de maig, una jornada de reflexió amb el nom “Arts escèniques i comunitat”. Una quinzena de professionals del sector, en representació d’associacions d’artistes, institucions, empreses i col·lectius, van debatre, durant tot un matí, sobre nous conceptes que potser, en alguns casos, no ho són tan de nous. Aquí teniu un extracte:

«D’un temps ençà, es demana de la cultura que respongui d’una forma més àmplia a les necessitats de la societat. Després d’anys en què la relació entre artista i públic es contemplava des d’una posició de superioritat, d’una banda, i des d’una certa passivitat, de l’altra, els nous temps demanen nous contextos d’expressió i d’intercanvi, un cop desdibuixats els límits entre emissor i receptor. Apareix aquí el concepte de comunitat i la relació que el sector cultural manté amb el seu entorn social immediat.»

«Des dels grans equipaments culturals de tot Europa, es parla molt de situar les persones en el centre del debat. Potser com a resposta davant dels canvis socials, potser per recuperar quelcom que no s’hauria d’haver perdut mai, potser per fer créixer la base social i econòmica de la cultura, es vol oferir resposta a la necessitat de participació directa que moltes persones busquen en el fet de la música, el teatre o la dansa. Però quines implicacions i quines obligacions concretes ha de comportar aquesta nova percepció del nostre entorn més proper per a les persones implicades en la creació i la gestió culturals?»

«Amb aquests i altres elements damunt la taula, Jaume Antich (Atrium Viladecans) va moderar la segona taula de pensament organitzada aquest any per la Fira Mediterrània de Manresa»

«Durant el debat es van dibuixar tres àmbits genèrics en què els conceptes d’art i de comunitat es poden vincular: l’art com a eina per generar una acció social (el que en anglès s’anomena “community arts”), l’art per consolidar un conjunt de públic (un discurs que, en certs moments, pot projectar una perspectiva mercantilista) i l’art que neix, compartit, des de la base social i que es transforma, finalment, en tradició.»

Llegiu el debat sencer

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris