El protagonismo de las mujeres en los museos

Aquesta obra clou la primera etapa d’un ampli projecte d’investigació que analitza la presència/ausència de les dones en el patrimoni espanyol. Responsables de museus i investigadores reflexionen sobre el discurs museogràfic des d’una perspectiva de gènere. L’objectiu és mostrar els discursos silenciats sobre les dones i el seu paper en el món a través de les obres exposades en els museus.

'El protagonismo de las mujeres en los museos' està editada per les professores de la Universitat Complutense de Madrid, Marián López Fdez. Cao, Antonia Fernández Valencia i Asunción Bernárdez Rodal, i és el resultat d’un conveni de col·laboració entre el Ministeri de Cultura i l’Institut d’Investigacions Feministes d’aquesta  universitat. Segons les editores, els museus no han reconegut el paper de les dones com a generadores de civilització i cultura  i n’han mostrat una imatge devaluada, minimitzada i precària de la  seva potencialitat que ha fet  molt difícil educar en la igualtat des d’aquests espais. L’objectiu d’aquest conveni de quatre anys signat el 2009 ha estat establir un compromís social i polític per pal·liar les discriminacions de gènere en l’àmbit museogràfic i instar als museus a treballar per corregir aquest androcentrisme.

El Museo del Prado, Museo Arqueológico Nacional, Museo del Traje i Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Museo Geominero, Museo de la Evolución Humana, Museo Arqueológico de Córdoba i el Museo Nacional de Escultura Colegio de San Gregorio participen en aquesta investigació. Alguns d’aquests centres van dissenyar els ‘Itineraris en femení’ que s’han posat a disposició del públic en format de guies impreses i digitals.

Podeu consultar aquest llibre al Centre d'Informació i Documentació

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris